Az illatos fehérborok csapatának legkedveltebb tagja a jellegzetes, intenzíven muskotályos, virágos illatú, gyümölcsös, szőlős zamatú Irsai Olivér. Közel kilencven évvel ezelőtt nemesítették, egy ideig csak csemegeszőlőként telepítették, azonban 1959-es fehérborszőlőként történt állami elismerése óta egyre elterjedtebbé és kedveltebbé vált, mára pedig igazi sztár az illatos fehérborok között.

Az Irsai Olivér magyar nemesítésű fajta, tehát a hungarikum szőlőfajták közé tartozik, de nem csak Magyarországon termesztik. Eredete közel 90 évvel ezelőtti: az 1930-as évek egyik legismertebb szőlőnemesítője, Kocsis Pál állította elő a Pozsonyi Fehér és a csabagyöngye fajták keresztezésével. Talán a legtöbb legenda ennek a szőlőfajtának az elnevezése körül kering. Egyes feltételezések szerint Irsai Olivér borkereskedő volt, és száz pengőt fizetett azért, hogy róla nevezzék el az új szőlőfajtát, de él az az elképzelés is, hogy Kocsis Pál egyszer hazafelé sétálva találkozott egy Irsai Olivér nevű kisfiúval, akiről elnevezte az általa előállított fajtát. A valóság azonban Szegedhez köthető: Bohn József, a szőlővel, borászattal, és gyümölcsössel is foglalkozó nagyapa neveztette el unokájáról, Irsai Olivérről a szőlőfajtát Kocsis Pál nemesítővel.

Korai érésű, augusztus közepén-végén szüretelhető fajta, és mivel fő vonzereje, vagyis könnyedsége, és lendületessége nagyban múlik megfelelő savtartalmán, nagyon fontos megfelelő helyre történő telepítése, valamint a helyes szüreti időpont, és borászati eljárás megválasztása. Üdesége, illatossága és lendülete leginkább a reduktív borkészítési technológiával érhető el és tartható meg, érdemes azonban a fajta borait fiatalon elfogyasztani, mivel hosszabb idő után szép, elsődleges, primer aromái, melyek a szőlőből származnak, háttérbe szorulnak, és az évek során veszít üdeségéből, és lendületéből is.

A Dubicz Borászat Irsai Olivér tételei közül például a friss, illatos, gyümölcsös vonalat képviselő Mátra sorozat 2017-es Irsai Olivér bora ideális üdvözlő-, illetve aperitif bor, vagyis jól behűtve (8-10 Celsius fok) bármilyen eseményen – baráti összejövetelen, vacsorán, kerti partin, grillezésen, stb. – jó indítás. Fröccsnek kínálva is szuper szomjoltó ital. A különlegesen karakteres, prémium válogatás Irsai Olivér tételünk, az 1014 sorozat 2017-es Irsai Olivér bora, mely illatában sejtet egy finom körtét és leheletnyi mentát, ízében érett őszibarack, sárgadinnye és bodza izgalmas elegye, pedig akár egy egész estés borozgatáshoz is remek választás, de a nyaralások alkalmával is érdemes beszerezni és behűteni belőle pár palackkal esti teraszozásokhoz, csillagnézegetésekhez.

Maga a fajta hungarikum ugyan, és Magyarország kiváló, kedvére való termőhelyeket kínál számára – így például a Mátrai borvidéken is -, de nem csak hazánkban termesztik, külföldön is találkozhatunk Irsai Olivér ültetvényekkel, még akár Európán kívül, Japánban, Indiában, Kínában, és Ausztráliában is. Érdekesség, hogy az Irsai Olivér egy másik híres és népszerű fajta, a cserszegi fűszeres szülőjévé is vált, amikor 1960-ban a piros traminivel keresztezte Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő.

A gasztronómiában az Irsai Olivér borok üdeségük, könnyedségük, illatosságuk, és zamatgazdagságuk miatt hasonló adottságú ételekhez párosíthatók. Használjuk bátran például a citrusokat, akár roppanós salátáról, akár fehér húsokról van szó, de akár az indiai konyha fűszeres, illatos fogásai is remekül társíthatók hozzá, főleg, ha pár gramm maradékcukor is kerekíti a bort. Ha tésztát készítünk, mindenképpen könnyű szósszal koronázzuk, ha sajtot majszolgatnánk hozzá, akkor pedig a friss sajtok közül válasszunk, nagyszerű például fiatal kecskesajthoz. Desszert gyanánt a legjobb választás egy édesítés nélküli gyümölcssaláta, pici mentával díszítve, és jéghidegre hűtve.

Végezetül pedig fontos megjegyeznünk, hogy itt, a Mátrában különösen kiemelkedő termést is hoz, mivel igazán jól érzi itt magát ez a fajta. Nem csoda, ha a kategóriában az ország egyik legjobbja évek óta a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok irsaija, amely a legtöbbet díjazott borunk is.