Ha víz, akkor szóda, ha szóda, akkor pedig fröccs! Vagy spriccer? Esetleg házmester, macifröccs? Bárhogy is nevezzük, egy üdítő, buborékos fröccsnél nincs jobb - nem csak a víz világnapján szeretjük és nem csak amiatt, hogy a szóda feltalálásához nekünk, magyaroknak is volt közünk. 

Tisztán emlékszem, életem első házibulijára érkezve a kaputelefonon jelszót kértek tőlem. Nem voltam túl rutinos, próbálkoztam ezzel-azzal, nyilván sikertelenül, majd hangos röhögések közepette lekiabáltak az erkélyről, hogy fröccs! Visszakérdeztem, majd megismételték: “a jelszó: fröccs”! Valahogy úgy képzelem, hogy a fröccsözéssel kapcsolatban mindenkinek van egy hasonló első sztorija, még akkor is, ha nem feltétlenül emlékszik az adott este részleteire… 

Minden bizonnyal Jedlik Ányos is tudna mesélni fröccsös élményeiről, azonban egy egészen más megközelítésből. Tudtátok, hogy köze van a szóda feltalálásához? A víz világnapján, amit minden év március 22-én tartanak azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tiszta víz fontosságára és a Föld vízkészletének veszélyeztetettségére, a szénsavas vizet is ünnepeljük - valódi Hungarikumként.

Jedlik Ányosi igazi újítónak számított a XIX. században, a dinamón kívül több találmány is fűződik a nevéhez. Számos, tudományos szempontból kiemelkedő munkája közül az egyik legfontosabb a szódavíz nagybani előállítása és tárolásának új módszere volt. Négyfázisú szódavíz-gyártó gépet tervezett, amivel egyszerűbben és főleg olcsóbban fejlesztette a szénsavat, majd az edény aljáig érő csövön át fejtette le a szódavizet, így a késztermék szinte teljes egészét hasznosítani tudta.

Sokan a szóda szó hallatán a bolti ásványvizes palackokra gondolnak, azonban emlékeztek még a régi szódás szifonokra? Na az az igazi; a szikvíz zárt rendszerben, nagy nyomással készül és mindig széndioxiddal dúsított. Üveg vagy műanyag palackjának szifonos feje biztosítja a tökéletes záródást, így szénsav tartalma állandó - emiatt nem lehet összekeverni a csavarható kupakos ásványvizekkel és emiatt kiválóan alkalmas például borral összekeverve, fröccsnek. 

A fröccs - vagy régies nevén spriccer - a bor és szódavíz keverékéből alkotott frissítő ital, amely születéséhez a legenda szerint szintén Jedlik Ányosnak és Vörösmarty Mihálynak van köze. Jedlik egy fóti pincében, szódásüvegét a jelenlévőknek bemutatva „fröccsentette” fel a bort szikvízzel, ahol ott volt Vörösmarty Mihály is. Ezt a pillanatot idézi fel Fóti dal c. versében:

„Fölfelé megy borban a gyöngy;

Jól teszi.

Tőle senki e jogát el

Nem veszi.

Törjön is mind ég felé az

Ami gyöngy;

Hadd maradjon gyáva földön

A göröngy.”

…majd a korábbi, kicsit németes “spicc” kifejezés helyett a költő használta először a fröccs szót. Többféleképpen el lehet készíteni, egyéni ízlés szerint, de most segítünk nektek a legnépszerűbb keverési arányokkal:  

A víz (és a szóda) fontos kincs, vigyázzunk rá! A fröccs pedig vitathatatlanul része a magyar gasztronómiának, főleg a nyári melegben; üde, frissítő és nagyon buborékos. A leggyakrabban fehér- vagy rosé borból készül, de igazából vörösborból is kiváló - ki, mit szeret igazán. Hamarosan jön a jó idő, időben szerezd be kedvenc boraidat webshopunkból a fröccsözéshez! 

És ne felejtsd el elmondani a jelszót a többieknek is! 😉