Bár az Anyák napját már óvodásként fejből tudjuk, az Apák napja csak az utóbbi években lett ismertebb idehaza. Lássuk, hogyan s mivel ünnepelhetitek idén!

Az Apák napja története szép és megható, hiszen még az 1900-as évek elején egy Sonora Smart Dodd nevű amerikai lány kezdeményezte, édesapja tiszteletére. Sonorát és testvéreit anya nélkül nevelte fel édesapjuk, a polgárháborús veterán, William Jackson Smart, akinek odaadása, szeretete és példamutató élete inspirálta arra Sonorát, hogy az apák is kapjanak egy saját ünnepnapot. Erre június 5-ét, apjuk születésnapját szerette volna kinevezni, de mivel a hatóságok malmai akkoriban sem őröltek gyorsan, végül június harmadik vasárnapjára jegyezték be ezt az ünnepnapot. A legelső Apák napját 1910. június 19-én tartották.

Ezután minden évben volt Sonoráék városában, Spokane-ben apák napi ünnepség, de ahhoz, hogy széles körben is elterjedjen, még több évtizedet kellett várni. Richard Nixon 1972-ben ismerte el hivatalosan az ünnepet, hazánkban pedig 1994-ben indult mozgalom az Apák napja népszerűsítésére, ma pedig már egyre többen ismerik és ünneplik.

3 program és bor Apák napjára

1. Apa és gyermeke nap: Mit szerettek legjobban együtt csinálni az Apukáddal? Bármi legyen is az, ezen a napon tegyétek kötelező programmá. Kiránduljatok, nosztalgiázzatok (például a Skanzenben), de ha otthon maradnátok, a régi fényképeitek vagy kedvenc filmjeitek, sorozataitok újranézésével is felülhettek a nosztalgiavonatra.

Milyen bort bontsatok? Ahány Apa és gyermeke program, annyiféle érzés és hangulat, amelyekhez biztosan találtok tökéletesen passzoló bort vagy borokat Virgonc csomagunkban.

2. Éljen a benzingőz! Ha mindketten a száguldás szerelmesei vagytok, menjetek autó- vagy motorversenyre, vagy irány a gokartpálya! Csendesebb elfoglaltságot kerestek? Akkor látogassatok el egy autós múzeumba vagy segíts Apukádnak lemosni a kocsit. Apróságnak tűnik, de hidd el, értékelni fogja!

Milyen bort bontsatok? A versenyek izgalmához és a benzingőzhöz is szuperül illik egy friss, játékos, izgalmasan buborékos Zsizsi vagy Zsizsi Rosé. Emeljétek poharatokat a győztesekre, és persze, Apára is!

3. Főzzétek ki közösen! Csak egy közös ebédre vagy vacsorára tudsz találkozni az Apukáddal, vagy arra sem, mert messze van tőled? A főzés akkor is játszhat, mint közös program. Ha találkoztok, dobjátok fel a grillre a kedvenc finomságaitokat, és üljetek le egy-egy pohár borral beszélgetni mellé, míg elkészül az étel. De ha nem tudtok találkozni, akkor is tudtok közösen főzni, vagy akár sütni. Csak nézzetek ki egy egyszerűen elkészíthető receptet, kapcsolódjatok össze egy videóhívásban, és kezdjétek el egyszerre elkészíteni a kiszemelt ételt. Hidd el, szuper élmény lesz! Közben pedig tudtok beszélgetni, és mindketten a kedvenc borotokat kortyolgathatjátok.

Milyen bort bontsatok? Ha halak, csirke és zöldségek is kerülnek a grillre, a legjobb választás egy finom fehérbor lehet. Prémium Szürkebarátunk elegáns és könnyed, jól illik a halakhoz, a fűszeres, enyhén gyümölcsös Kékfrankos-Cabernet Franc pedig a nehezebb húsokat is prímán lekíséri.

Ha a fenti összeállításunkban nem találtad meg a kedvenc borotokat, aggodalomra semmi ok: webshopunkban tovább tudsz válogatni – nálunk meg fogod találni a tökéletes bort Apák napjára, amellyel biztosan örömet szerzel majd az Apukádnak.