Mi kerüljön a sajttálra, és mit tölts mellé a pohárba? Ha ezt a néhány alapinfót megjegyzed, pillanatok alatt leveszed a lábukról a vendégeidet.

A kényeztető falatok bármikor jól esnek, de a hideg napokon különösen nagy öröm egy gyönyörű, finomságokkal megrakott sajttálat körülülni a barátokkal, és arról csipegetni, kellemes beszélgetés és nagy nevetések közepette. Hogyan lehet ezt az élményt még tovább fokozni? Ha a sajtok mellé a megfelelő italokról, akarjuk mondani a legfinomabb borokról is gondoskodsz. Lássuk, hogyan lesz hibátlan egy sajttálas-borozós este kínálata, ami után minden barátod megnyalja a tíz ujját.

Így állíts össze egy ínycsiklandó sajttálat

Bár ma már szebbnél szebb sajttálaló készleteket lehet vásárolni, nem feltétlen lesz erre szükséged: a tálalást megoldhatod bármilyen tálalóállvány segítségével (amire Anyukád sütijeit szoktad kipakolni, az is tökéletes). De talán még ennél is jobb egy nagy vágóteszka, amin szép kompozícióba tudod rendezni a kínálatot.

Ha most állítod össze az első sajttáladat, akkor a legbiztosabb, ha egy alap sajtválogatásnál maradsz. Többféle, más-más ízű és állagú sajttal készülj. Ezeket vágd fel és tedd a deszkára, a kissé érett camembert-től, holland goudától vagy kéksajttól a félkemény (például ementáli vagy svájci gruyère) sajtokon át a keményekig, mint a parmezán. Néhány kocka illatos kecskesajt és pár mozzarellagolyó is színesítheti a választékot.

Mit kínálj a sajttál mellé?

Ha a sajtokkal megvagy, jöhet a „körítés”: tálalj fel ropogtatnivalókat is a sajttál mellé, például bruschettát, grissinit vagy sós krékert. Minél roppanósabb, annál jobb, de arra figyelj, hogy sem ízben, sem mennyiségben ne a sós falatok legyenek a hangsúlyosak – ez a szerep maradjon meg a sajtoknak. Persze, ami elfogy, azt pótolhatod.

Tehetsz a sajttálra diót, szőlőt, aranymazsolát, néhány szelet almát, fügét, zellerszárat, koktélparadicsomot, de az aszalt gyümölcsök, például a szilva vagy a sárgabarack is remekül passzol majd az ízekhez. Felvágottak is jöhetnek, de ezeket vágd nagyon vékony szeletekre, illetve göngyöld fel, hogy még esztétikusabb legyen az összhatás. Ezt megteheted a szalámival is, amihez fogpiszkálóval olívabogyót is tűzhetsz. Mennyei kísérőfalat lesz a sajtok mellé!

A camembert-hez már tudod, hogy jól megy az áfonyalekvár, de feltálalhatsz édes lilahagymalekvárt is, valószínűleg nagy érdeklődés övezi majd.

A sajttál és a borok

Sokan biztosak benne, hogy ha sajt, akkor vörösbort kell nyitni. Ez nem hiba, de az ízlelőbimbók kényeztetése érdekében szerintünk érdemes mást is kipróbálni. Egy vegyes sajttál ízei, textúrái, krémes jegyei és zsírtartalma mellé remekül passzol például egy könnyed, elegáns, üdén gyümölcsös gyöngyözőbor, de a fehérborok frissessége is. A vörösek közül pedig érdemes az idősebbeket választani, amelyek tannintartalma már alacsonyabb, illetve amelyeknél inkább a gyümölcsös jegyek érvényesülnek.

Melyik sajthoz milyen bor illik?

A lágy sajtok mellé, mint a camembert vagy a brie, kínálj bátran Chardonnay-t, az erősebb aromájúak mellé pedig Szürkebarátot vagy Olaszrizlinget. Kecskesajthoz ajánlj egy friss, ropogós Sauvignon Blanc-t, ami füves aromáival remekül illik a krémes, illatos sajt mellé. Ha érlelt a kecskesajtot, amellé egy karakteresebb fehér vagy vörösbor fog inkább passzolni. A kéksajtok sósságát és csípősségét pedig remekül ellensúlyozza egy édesebb fehérbor, mint a Prémium Tramini.

A kemény sajtoknak, mint a parmezán, a cheddar vagy a gouda, jól áll a testesebb bor, mint például egy tölgyfahordós fehérbor, amivel nemcsak a sajttálat, hanem az egész estét is megkoronázhatod.