Az ünnepi időszakban finomabbnál finomabb italok kerültek a poharakba, amikkel koccintottunk, vagy akár tósztot is mondtunk. De vajon honnan erednek ezek a szokások? Hadd meséljünk kicsit a koccintás eredetéről, az első pohárköszöntőről, és hadd ajánljunk néhány különleges finomságot, amelyekkel alig várod majd, hogy újratölthesd a poharad az újévben!

A koccintás eredetéről megoszlanak a vélemények. Az szinte biztos, hogy a középkorból származik ez a szokás, amikor az egyik elmélet szerint gyakran került méreg azok poharába, akiket valaki szeretett volna – hogy úgy mondjuk – félreállítani az útból. Hogy ezeket az incidenseket megelőzzék, az emberek kitalálták, hogy úgy koccintsák össze a poharaikat, hogy egy kevés bor átlöttyenjen a másik fél poharába is. Ha ezek után mindketten beleittak a borba, akkor valószínűleg nem volt mérgezett (bár azt nem tudjuk, hányszor követte mégis temetés a koccintást). Mások szerint pedig azért találták ki a koccintást, hogy az ártó szellemeket távol tartsák. Naná, hogy szintén a középkorban.

És ha már koccintás, akkor – legalábbis napjainkban – szinte biztos, hogy valaki felemelkedik az asztaltól és tósztot mond. De tudod-e, hogy ez honnan ered?

A pohárköszöntők eredete

Az első „igazi” pohárköszöntő a feljegyzések szerint Angliában, a XII. században hangzott el, amikor Vortigern király leendő felesége az uralkodó felé nyújtotta poharát, és így szólt: „Király uram, jó egészséget!”. Ekkor még nem lett hagyománya a tósztnak, de kicsit később, Shakespeare korában egy-egy lakomán már szokás volt a boros kupát körbeadni, és ilyenkor mindenki elmondta a maga köszöntőjét, majd belekortyolt az italba.

Hogy mikor tartották a pohárköszöntőt? Eredetileg a főétel után, de ez is változott: később gyakran mondták az étkezés legelején vagy legvégén. A tószthoz kapcsolódó szokások koronként és országonként is változtak. Volt, hogy elég nagy feneket kerítettek a dolognak, például a fent már emlegetett középkorban az első pohárral a királyra vagy királynőre kellett koccintani, majd a hazára, esetleg a külhonban harcoló katonákra. Ezt követte egy pohárköszöntő a háziasszonyra, majd a háziúrra.

A XVII-XVIII. században pedig már úgynevezett „tósztmester” gondoskodott arról, hogy a vacsorák ne csak a koccintásokról szóljanak, később pedig a beszédek is rövidültek. Ma már az ideális pohárköszöntőnek nem kell terjengősnek lennie, sőt, ideális esetben rövid és lényegre törő. És az italozást sem kell túlzásba vinni: bőven elég, ha egy pohárköszöntő után emeled poharad, és csak belekortyolsz az italba.

Mivel koccints?

Szilveszterkor a legtöbben valószínű pezsgővel vagy a vidámsággal, játékossággal, örömmel összefüggésbe hozható buborékos itallal koccintottunk. Ha a 2023-as évben a családi, baráti szülinapozásokhoz valami különlegesebbre vágysz, tölts a poharakba Zsizsi Frizzantét vagy készíts egy isteni pezsgőkoktélt.

3 szuper pezsgőkoktél a 2023-as ünnepi pillanatokhoz

1.Üdén gyümölcsös: Epres Mimosa – Ezt a finom, édesen gyümölcsös pezsgőkoktélt egy szempillantás alatt elkészítheted. Dobj a turmixba egy kis jeget, önts hozzá 6 cent eperpürét és ugyanennyi narancslét. Turmixold össze, majd öntsd egy pezsgőspohárba. Mehet rá a pezsgő, szép lassan, mert elég gyorsan felhabzik. Tálaláshoz tűzhetsz egy kis szelet friss epret a pohár szélére, de nem muszáj, anélkül is ez lesz mindenki kedvence!

2.Egyszerű klasszikus: Bucks Fizz – Ha egy perced van összedobni egy egyszerű, de nagyszerű pezsgőkoktélt, ami akár klasszikusnak is nevezhető, akkor a Bucks Fizz lehet a nyerő. Egyetlen titka van: egyenlő arányban keverj a pezsgőhöz narancslét. Például 5 cent pezsgőhöz pontosan 5 cent narancslét adj, így lesz tökéletes az összhatás!

3.Minden buli sztárja: Aperol Spritz – Nemcsak nyári kedvenc, hanem egész évben az összejövetelek sztárja lehet az Aperol Spritz. Ha még nem készítetted el otthon, itt az ideje! Másfél deci proseccóhoz tölts 4 cent szódát, majd hagyd, hogy egy deci Aperol koronázza meg a művedet. Ha szereted a narancs friss ízét, egy kis narancslét is tölthetsz bele, és narancskarikákkal díszítheted. Utána nem is marad más hátra, mint bezsebelni a bókokat!