Számos szőlővel, borral, borozással kapcsolatos könyv létezik mind a hazai, mind a nemzetközi szakirodalomban. Próbáltunk összeszedni pár könnyedebb, kevesebb szakmaiságot tartalmazó olvasnivalót, melyek mellé mindenképp ajánlatos egy-egy pohár finom bor elfogyasztása. A feladat tehát adott: hátradőlni, könyvet fellapozni, bort kinyitni és indulhat az olvasás!

Herczeg Ágnes – Pánczél Andrea: Borról neked

A szerzőpáros üdítő, sallangmentes kötete elsősorban nőknek szól a bor kiválasztásának és fogyasztásának legfontosabb tudnivalóiról. Olvashatunk hazai és külföldi borrégiókról, bor- és ételpárosításról, szőlőről, pezsgőborról, a borok tárolásáról, borkóstolásról, szüretről, valamint számos praktikus boros tippet is kaphatunk és fény derülhet sok tévhitre is. Ajánljuk mindazoknak, akik egy könnyed nyári estén egy finom rosé fröccs mellett borról olvasnának, akiket érdekel a borok útja a pincétől a hálószobáig… Nekünk ez az egyik kedvencünk!

Mayle Peter: Bor, mámor, Provance

Elragadó regény, melynek főhőse egy londoni bankár, aki a munkájában ért kudarc után hirtelen ötlettől vezérelve Franciaországba utazik, hogy saját szemével győződjön meg nagyapja örökségéről; egy óriási provence-i szőlőbirtokról. Max a pillanatnak él, élvezi a napsütést, a francia tájakat, ízeket, amikor váratlanul az életébe csöppen egy fiatal amerikai nő… Az események felpörögnek, a férfi pedig a szerelemmel együtt belecsöppen a bortermelés jövedelmező, ám annál kegyetlenebb versenyhelyzetet teremtő világába. A helyszín, a regény hangulata szuper, könnyű olvasmány mindazoknak, akik szeretik a romantikát, a szenvedélyt, a jó borokat, a titkokat és némi nyomozást. A könyv mellé válasszatok egy jó bort webshopunkból!

Simon J. Woolf: Bakancslista – Bor – 1000 kaland a bor jegyében

Világkörüli kaland a bor jegyében, különleges fesztiválokkal, a legszebb dülőkkel, a legfinomabb borokkal 1000 kalandon keresztül. Minden borrajongónak szeretettel ajánljuk, aki szeretné megtapasztalni azokat az élményeket, amiket önmagában a bor élvezete nyújthat. A franciaországi Champagne régiótól indulva egészen a laza, vidékies kaliforniai szőlőkig mindenki megtalálja a kedvére való pincéket, boros rendezvényeket, mintha az olvasáson keresztül tényleg ott állnánk egy pohár borral a kezünkben. Színkódokkal jelölt kalandok, csodás fotók, ikonikus borbárok és pincészetek elevenednek meg a könyv lapjain – szerintünk mindenképp érdemes belelapozni ebbe is.

Szabó Edit: Gyengébb? Nem! – 26 női történet, 52 étel, 52 bor

Kissé rendhagyó kötet, melyben huszonhat, a borok világában dolgozó nő mesél az életéről, munkájáról. Mindegyikük hagyományosan férfiaknak szánt pozícióban van, így találni közöttük tulajdonost, birtok igazgatót, szőlészt és borászt is. Büszkék eddigi sikereikre, azt vallják, hogy a kemény munka mindig kifizetődik. Néhányan gyermekkori álmukat váltották valóra, mások felnőtt fejjel merészkedtek először a pince mélyére, megint mások az apától megörökölt “sorsukat” egyengetik. A könyvben bemutatják boraikat, beszélnek sikerekről, kudarcokról, arról, ami elindította őket azon az úton, amelyen ma is járnak. Ha inspirálódni szeretnétek, egy pohár bor mellett ez a könyv mindenképp olvasásra érdemes.

Giles Klime: A bor titkai – A bor világa egy bennfentes szemével

Giles Klime A bor titkai c. könyvében szakzsargontól és mellébeszéléstől mentesen ad szakértő tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan válasszunk bort akár magunknak, akár ajándékba. Ebben a könyvben az illatozástól kezdve a feltétlen szükséges poharakig 52 ötletet kapunk arra nézve, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezen élvezetes italból.