Bármikor előfordulhat, hogy megmarad egy palack bor, de honnan tudhatjuk, hogy az meddig jó? Ha csak egy kis bor marad az üveg alján, mihez kezdjünk vele? Hogy semmiképp se vesszen kárba egy korty sem, olvassátok el tippjeinket a bor alternatív felhasználási módjaira, valamint arra, hogy hogyan a legkönnyebb megállapítani, nem romlott-e meg egy-egy palack tartalma.

Bár általánosságban igaz az az állítás, hogy “az a jó bor, amelyik ízlik”, a bor igen válogatós, megfelelően kell kezelni - különösképpen igaz ez a már felbontott palackokra. A legtöbb bor tárolása egyáltalán nem egyszerű, felbontás után pedig nem áll el túl sokáig és a minősége is romlik, így ha valamilyen furcsa véletlen folytán maradna néhány korty az üveg alján, érdemes átgondolni, mire is tudjuk felhasználni. A nagy decemberi hajtás után, csendes januári estéken talán több időnk jut a konyhában tenni-venni, így miután meggyőződtünk róla, hogy az adott bor nem romlott-e meg, a maradékok hasznosítása akár szuper program is lehet - lássuk, hogyan.

Az üveg alján megmaradt pár korty bort tökéletesen használhatjuk például főzéshez; számos recept ajánl egy pohár bort az ételek felturbózására, gondoljunk csak a vadhúsok gyümölcs mártásaira, a különböző szószokra vagy pörköltekre. Akkor se essünk kétségbe, ha éppen semmi ilyen jellegű étel elkészítése nincs a terveink között - ha a megmaradt bort jégkocka tartóba öntjük és lefagyasztjuk, később bármikor fel tudjuk használni.

A türelmesek és vállalkozó kedvűek készíthetnek ecetet is a maradékból. Egy kis borecettel való savanyítás után csak öntsük bele a bort egy jó nagy befőttes üvegbe, hogy maradjon felette levegő (attól indul be az erjedés), majd zárjuk le és minimum egy évre tegyük félre valami sötét, de meleg helyre. Folyamatos kóstolással érdemes alkalmanként ellenőrizni a minőségét.

A maradék bort remekül hasznosíthatjuk egy-egy koktél vagy lightos fröccs elkészítéséhez is, csak engedjük fel szódával vagy öntsük fel málnaszörppel, tegyünk bele jeget, adjunk hozzá mentalevelet és kész is egy üdítő, ám nem túl erős koktél (gyümölcsökkel együtt pár perc alatt remek sangria-t is varázsolhatunk, ha vörösborunk maradt).  

Ha véletlenül olyan bort választunk vagy kapunk ajándékba, ami kevésbé ízlik, a legjobb, amit tehetünk vele, hogy forralt bort készítünk belőle, melyet kedvünk szerint ízesíthetünk. Használhatunk fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget, gyömbért, narancshéjat, de ha nagyon édesen szeretjük, ne feledkezzünk meg a hozzáadott cukorról se. A forralt bor egyik legnagyobb előnye azon kívül, hogy gyorsan elkészül, hogy bármilyen borból készíthető és szinte bármikor jól esik meginni (főleg egy szürke téli estén).

Mindezek mellett nem csak a nyitott, a még bontatlan borokat is megfelelően kell kezelni és nagyon oda kell figyelni a tárolásra, hiszen jelentősen romolhat a minősége, akár bontatlanul is - érdemes mindig hűvös, sötétebb helyen tárolni őket. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy adott bor fogyasztható-e még, az alábbi jelek segíthetnek ennek ellenőrzésében.

  • megváltozott az illata: ha egy kicsit is furcsa, ecetes vagy épp penészes a bor illata, akkor szinte biztos, hogy már nem iható
  • sötétebb a színe: ha például a fehér bor színe kissé sötétebb, kevésbé “fényes”, nem biztos, hogy érdemes vele kísérletezni…
  • látványosan elszennyeződött a parafa dugó: levegőt kaphatott, érdemes óvatosan megkóstolni a bort, gyanús, hogy nem jó már
  • kiemelkedik a dugó nyitáskor: valószínüleg túlmelegedett a bor és kitágult a dugó - szinte biztos, hogy megromlott
  • túl édes: akár száraz bor esetén is előfordulhat, hogy kóstolás után furcsa, édeskés íze van - biztos, hogy elvesztette a minőségét, inkább ne igyuk meg
  • savanyú az íze: ha nem érezhető benne friss, gyümölcsös íz, cserébe savanyú, akkor sajnos biztos, hogy ki kell önteni
  • megszénsavasodott: ha egy vörös, fehér vagy rozé borban buborékokat találunk, már meg sem kell kóstolni, mivel az ujra levegőt kapott és megromlott

Ha tisztában vagyunk saját borfogyasztási szokásainkkal vagy hogy mire is szeretnénk használni a bort, érdemes ennek megfelelően palackot választani. Ha tudjuk, hogy nem fogjuk egyszerre meginni az egészet, válasszunk olyan bort, mely alapból több természetes tartósítószert, pl. cukrot vagy szulfitot tartalmaz, de a tölgyfahordóban érlelt borok is tovább maradnak frissek. Ha szeretjük “kortyolgatni” a bort és minden este csak egy kicsit iszogatni, érdemes kissé testesebb borokat választani, amelyek tovább megtartják eredeti aromájukat. Ha pedig tényleg csak megkóstolnánk, majd például főzéshez használnánk egy-egy üveggel, bátran kísérletezzünk és mindig próbáljunk ki valami újat. 

Ahhoz, hogy garantáltan ne legyen maradék, ne romoljon meg a bor és ne kelljen azon agyalnunk, mihez is kezdjünk vele - irány a Dubicz megújult webshopja!