Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Rengeteg cikkel találkozhatunk nap, mint nap a másnaposság tüneteinek enyhítésével, kialakulásának megelőzésével kapcsolatban. Ugyanakkor mi a teendő abban az esetben, ha a „baj” már megtörtént? Mennyi idő kell amíg kiürül az alkohol a szervezetünkből?
A szervezetünkbe jutó különböző anyagok kiválasztásának és lebontásának felelőse a máj – ez a szerv felelős az alkohol és az alkoholfogyasztás során szervezetünkbe jutó anyagok lebontásáért is. Nagy vonalakban számolva egy felnőtt esetében a máj óránként egy darab átlagos méretű alkoholos ital lebontására képes. Átlagos méretű alkoholos italnak számít egy kisebb pohár sör, másfél deci bor vagy akár önmagában egy feles is. Olyan tényezők, mint az életkor, a testsúly, az általános egészségügyi állapot vagy az előzetesen elfogyasztott étel mennyisége és milyensége szintén szerepet játszanak a folyamat alakulásában és gyorsaságában egyaránt. Az alkohol átlagosan 6-8 órán keresztül mutatható ki a véráramban, valamint 12-20 órán keresztül a leheletben és a vizeletben, sőt mi több, ez a hír egészen megdöbbentő, de akár 90 napig a hajban is.
Noha kézenfekvő lenne azt gondolnunk, hogy alkohol pontosan ugyanolyan módon bomlik le és kerül emésztésre a szervezetünkben, mint például az étel, ez nincs teljesen így. Az alkohol a gyomorba jutva gyorsan, könnyedén szívódik fel és kerül bele a véráramba, eleinte kellemes delíriumos állapotot okozva a fogyasztónak. Amint az alkohol a véráramba kerül, nem telik bele sok időbe és egyenesen az agyba jut. Az előzetesen elfogyasztott étel természetesen lassítja a fent taglalt folyamatot: többek között azért, mert a gyomorban lévő étel felszívja az alkohol egy részét, elkerülve ezzel annak felszívódását. Mediterrán térségekben gyakran láthatjuk, hogy borfogyasztás előtt olajos kenyeret fogyasztanak a helyiek: a zsíros ételek és az olajos fogások ugyanis védőréteget képeznek a gyomor belső oldalán, meggátolva ezzel az alkohol tetemes részének felszívódását és véráramba jutását.
Egy átlagos felnőtt nagyjából 15-45 perc után érzi az alkohol véráramba jutásának áldásos hatásait. Amennyiben nem fogyasztunk megfelelő vízmennyiséget, valamint nem hagyunk elég időt a szervezetünknek és a májunknak a szükséges folyamatok elvégzésére, úgy másnap még jó ideig szembesülhetünk a helytelenül meghozott döntések következményeivel. Érezzük jól magunkat, ugyanakkor okosan, helyesen fogyasszunk alkoholt, hogy az ne a szervezetünk ellensége, sokkal inkább az est hangulatának emelője és saját magunk jó barátja lehessen.