Lehet selymes és bársonyos, vagy inkább markáns, kissé érdes, de egy biztos: a tannin egy olyan alaptényező a bornál, amiről megéri többet tudni.

Ha a borokról, azok minőségéről van szó, szinte mindig górcső alá veszünk négy összetevőt: ezek az alkohol, a sav, a szárazanyag-tartalom (testesség) és a tannin. De hogy mégis mi az a tannin és hogyan kerül a kedvenc nedűdbe? Ha ezt röviden kell összefoglalnunk, akkor azt mondhatnánk, a tannin – más néven csersav – egy növényi eredetű vegyület, ami a kávéban, teában és igen, a szőlőben is megtalálható. A borba a szőlő révén kerül, pontosabban a szőlőfürt kocsányából, a szőlő héjából és magjaiból: nagyobb mennyiségben a héjon áztatás során oldódik ki. Általában a vörösborok ízharmóniájához járul hozzá azáltal, hogy a jó vörösbornak egy jellegzetes enyhe fanyarságot kölcsönöz, de kisebb mennyiségben a fehér- és roséborokban is jelen lehet.

A tannin tehát egy vegyület, de azok közül is igen fontos – már ami a borkészítést, a borok ízvilágát illeti. Így érdemes néhány dolgot megtudni róla, egyrészt a magad építésére, másrészt pedig hogy legyen a tarsolyodban néhány menő infó, amivel lenyűgözheted a barátaidat a következő borozgatáson vagy borkóstolón.

7 dolog, amit nem tudtál a csersavról. A tannin…

1. Ízetlen: Nem keserű (legfeljebb a nagyobb csersavtartalom teheti kesernyéssé a bort), hanem összehúzó hatást kelt a szájüregben. Kóstolásnál szárító hatást érzékelsz a nyálkahártyádon: a nyelveden, a szájpadlásodon és az ínyeden is.

2. Polifenol: A tanninok polifenol vegyületek, amelyek a gyökerekben, fakéregben, levelekben, gyümölcsökben is jelen vannak, így a szőlőben és a borban is.

3. Adalékanyag: A csersav étrendkiegészítőként E181 kódszámú adalékanyagként ismert.

4. Egészséges: Erős antioxidáns, védi a sejteket a károsodástól, óvja a szívet és az ereket. Emellett elpusztítja a baktériumokat, gombákat, és hatékony segítség vírusos fertőzések és gyulladásos megbetegedések esetén.

5. Megnyugtat: Ha koffeinnel kombinálod, szuper hatása lehet az idegrendszeredre, és hozzájárul a jobb alváshoz. Vagyis még egy bizonyíték arra, milyen jó páros lehet a kedvenc borod és egy jó kávé (de a mennyiségekkel azért csak óvatosan!).

6. Változó: Az, hogy melyik borban mennyi tannin található, és az milyen finomságú, sok mindentől függ. Nem mindegy, milyen fajta szőlőből készül a bor, az mennyire érett és hol termett. De az sem, milyen módszerrel készült a bor, milyen hordóban és milyen lett a koncentrációja.

7. Sok: A vörösborok esetén magas tannintartalmú lehet egy cabernet sauvignon, egy syrah vagy merlot, míg a fehérboroknál a rizling vagy a sauvignon blanc.