Az étcsokoládé vörösborral klasszikus párosításnak tűnik. Lássuk, mikor működik, illetve mi működik még, ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen csokihoz milyen bor illik.

Egy kellemes, romantikus vagy barátokkal töltött borozgatós estén mi csak egy szuperebb dolgot tudunk elképzelni, mint az a pillanat, amikor a kedvenc borodat bontjátok fel – mégpedig azt, ha egy kis csokoládé is kerül a bor mellé. Amellett, hogy a bor és csoki párosok mennyei szintre emelhetik az ízélményt, az sem mellékes, hogy egyes kombinációk az egészségre is jó hatással lehetnek. Kisokosunkból kiderül, milyen csokihoz milyen bor illik – mit mivel érdemes párosítani, de előtte jöjjön az igazság a vörösbor-étcsoki kombóról.

Vörösbor és étcsoki: tényleg klasszikus páros?

Biztosan nem tőlünk hallasz először erről a lehetőségről, ami nem véletlen, hiszen elég széles körben elterjedt, mennyire szuper kombináció lehet a vörösbor egy kis étcsokival. Ráadásul közös bennük, hogy magas antioxidáns-tartalmuk miatt kiváló egészségőrök, szóval ha „párban fogyasztod” ezeket, dupla antioxidáns-bombával kedveskedsz a szervezetednek. De hogy mit mivel, az tényleg nem mindegy. Csokival fogyasztva ugyanis a száraz vörösborok közül többnél érezheted a bort savanyúnak vagy keserűnek, amit a különböző típusú polifenol vegyületek „összeütközése” okoz. De vannak olyan kombinációk, amelyek remekül működnek, lássuk most ezeket!

Milyen csokihoz milyen bor illik?

Bár vannak, akik maradnak az étcsokoládé és a vörösbor párosánál, abban keresve a tökéletes kombinációt, az alacsonyabb kakaótartalmú csokik rajongói is szeretnék a lehető legízletesebben párosítani kedvenc finomságaikat.  Lássuk, mit érdemes választani, a saját ízlésedet követve.

0% kakaótartalmú fehércsoki: emellé jöhet egy-két pohárka a kései szüretelésű vagy muskotályos, édes borokból. Ilyen a mi rózsaszirmos, fűszeres, trópusi gyümölcsös Prémium Traminink, amelyet a 60 g/l maradék cukor tesz igazán csábítóvá.

25-40% közötti kakaótartalmú csokoládék: ezek mellé jól illik egy füves-virágos aromákban gazdag Olaszrizling, egy enyhén citrusos Chardonnay vagy pár korty a mezei virágokat és érett körtét idéző Sauvignon Blanc-ból.

44-55% kakaótartalmú csokik: isteni választás melléjük egy egyszerre könnyed és karakteres Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée, amelynek gyümölcsössége finom összhangot alkot a kakaóval.

60-70% kakaótartalmú étcsokoládé: ezek mellé egy magasabb alkoholtartalmú, fahordóban érlelt száraz vörösbor passzol leginkább, mint például egy merlot, syrah, vagy cabernet savignon. De tökéletes ízharmónia vár akkor is, ha dűlő-szelektált prémium tételünkből, a Sárhegy Kékfrankosból bontasz fel egy palackkal. Egyik csúcsborunk illatában a vanília és szeder érezhető, ízében pedig ott az intenzív étcsokoládé, amelyet az újhordó bársonyos karaktere tesz igazán izgalmassá.

Meghoztuk a kedved a kóstolgatáshoz? Akkor szervezz egy igazán különleges bor- és csokoládékóstolót a Barátaiddal vagy a Pároddal. Néhány tábla különböző csokoládé mellé válogass többféle bort webshopunkból, és kezdődhet a legjobb párosok keresése. Ízélményekre fel!