Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Augusztus közepével nálunk, a Dubicz Borászatban is megkezdődött a szüret, és már most látjuk, hogy bár az időjárás nem volt minden tekintetben kegyes hozzánk, idén is minden adott a kiváló borok születéséhez!
Azt már biztosan mondanunk sem kell, milyen fontos szerepe van az időjárásnak a szőlőtermesztésben, na meg abban, hogy milyen borok készülnek az adott borvidéken, egy adott évben. A bortermelés szempontjából ideális eset, ha az éves középhőmérséklet 10 és 20 fok közt mozog, a napsütéses órák pedig 1800 és 2000 közt alakulnak a tenyészidőszakban.
És persze, csapadék is kell, 300 és 800 mm közt. Ebből, mármint esőből nagyon kevés volt az idei nyáron, és ez meghatározó lehet arra nézve, hogy milyen lesz a 2022-es évjárat.
Hogyan hatott az idei száraz nyár a szőlőre?
Összességében mi is azt láttuk, hogy nehezebben bírták azok a fiatal szőlőtövek, amelyeknek nincs olyan mély gyökérzete. Az idősebb, terebélyesebb példányok jobban viselték a forró, száraz nyarat – nekik mélyebbre tud hatolni a gyökérzetük.
A száraz, meleg idő további előnye, hogy viszonylag kevés a kórokozó, mert azok a párásabb, csapadékosabb nyarakat jobban kedvelik.
A meleg éghajlat hatása a szőlőre
Ha melegebb éghajlaton terem a szőlő, az ebből készülő bornak magasabb lesz a tannin- és alkoholtartalma, viszont kevésbé lesz savas, mint a hidegebb égövön termő szőlőből nyert nedű esetén. Viszont a hűvösebb éghajlat csökkenti az alkoholt és a tannint.
A szőlőfürtök fejlődésére is hatással volt az időjárás: valamivel ritkásabbak lehetnek a korábbi évekhez képest, a szőlőszemek pedig kisebbek, a megszokottnál nagyobb mag-héj aránnyal, kevesebb létartalommal.
Hogy ez mit jelent a borra nézve?
Azt, hogy bár kevesebb termésből, illetve kisebb létartalmú szemekből készül majd a 2022-es évjárat nálunk, a Dubicz Borászatban is, az ízek koncentráltabbak, az évjárat maga pedig egészen kiváló lehet.
Mi már alig várjuk! Neked melyik a kedvenc Dubicz borod? És mit szeretnél majd először megkóstolni a 2022-es boraink közül?