Tojás, sonka, torma, bárány és édességek: most azt is eláruljuk, melyik húsvéti finomság mellé mit tölts a borospoharakba.

Ha már megtervezted a húsvéti ételsort, gondolj az italokra is. Hiszen nemcsak az számít, mit eszünk, hanem annak is jelentősége van, mit kortyolunk mellé – mondjuk és mutatjuk a tuti párosításokat, és naná, hogy minden húsvéti fogás mellé van egy jó Dubicz borunk!

Ne habozz: ezt szolgáld fel a tojásos fogások mellé

A klasszikus főtt tojás mellé (vagy ahelyett) készíthetsz töltött tojást, tojástekercset vagy tojáskrémet is. A vendégeid imádni fogják! Ha pedig a tálalás mellett a borválasztásban is mersz kicsit kreatív lenni, és egy illatos habzó- vagy gyöngyözőborral, vagy pezsgővel prezentálni a tojásos fogásokat, egyenesen rajongani fognak érted!

Ezt kóstold meg: üde, illatos, gyümölcsös gyöngyözőborunk, a Zsizsi tökéletes ízharmóniát alkot a tojásos ételekkel.

Ez a bor emeli ki leginkább az ízeket a sonkánál

A szokások szerint nagyszombaton került az asztalra a húsvéti sonka, méghozzá sertéscombból. Ezt pácolva, gazdagon fűszerezve és füstölve lehet ma már a legtöbb helyen megvásárolni, és bizony, nem mindegy az sem, milyen bort töltesz mellé. Ha a társaság fiatal, lendületes, és a hagyományok mellett az újdonságokra is nyitott, egy száraz rozét is felpattinthatsz a sonka mellé. Ha viszont azt szeretnéd, hogy az ízek érvényesüljenek inkább, akkor egy kékfrankost bonts, míg a füstösséget egy cabernet sauvignon segíthet leginkább kiemelni.

Ezt kóstold meg: különleges ételek mellé különleges bor dukál. Az idei húsvéti sonka mellé kóstold meg Sárhegy Kékfrankosunkat, ami azonnal rabul ejti majd az érzékeidet!

Karakán ízek mellé fűszeres bor, avagy a torma és méltó társa

A torma íze a gasztronómia egyik legkarakánabb „csodája”: vagy azonnal magával ragad és egy életre megszereted, vagy sosem fogsz rajongani érte. És bár az ételeket különlegessé teszi, egyben a leckét is feladja, hogy milyen bort válassz mellé. Egy fűszeres tramini például kellemes összhangra képes a tormás fogásokkal, különösen, ha maradékcukrot is tartalmaz.

Ezt kóstold meg: a tormás finomságok mellé szuper választás 1014 Traminink, ami rózsaszirom, trópusi gyümölcsök, fűszeres illatok áradatával kényezteti ízlelőbimbóidat, és 60 gramm / liter maradékcukrot tartalmaz.

Ha bárány, akkor elegancia

Ha az idei menübe bárányhúsos fogást is terveztél, és megvan, milyen körettel kerül az asztalra, akkor talán már a hozzá illő boron is gondolkodtál. Ha még nem, egy elegáns pinot noirral biztosra mehetsz, de ha fűszeresebben készíted, szerintünk egy gyümölcsös cabernet franc is passzolhat mellé.

Ezt kóstold meg: A kékfrankos fűszerei és a cabernet gyümölcsei fahordóban találtak egymásra, így született Kékfrankos-Cabernet Franc borunk, ami visszafogott eleganciájával jól passzol a bárány mellé.

A legédesebb párosítások

A gyümölcsös desszertek mellé tölts bátran egy kellemes Irsai Olivért, a locsolókat pedig a csokinyuszi mellé kínáld meg bátran egy pohár „erősebb” vörössel – persze, szigorúan csak akkor, ha gyalog jöttek, vagy van sofőrjük hazafelé.

Ezt kóstold meg: A Dubicz 1014 Irsai Olivér őszibarackos, dinnyés, bodzás ízvilágával a gyümölcsös húsvéti finomságok méltó kísérője lehet. A csokiimádóknak pedig legalább annyira be fog jönni Sárhegy Kékfrankosunk, mint azoknak, akik a sonka mellé kóstolták.