Közeleg a pillanat, amikor halászlé, töltött káposzta, bejgli és társaik alatt roskadozik majd az ünnepi asztal. Lássuk, mi kerüljön a poharakba a karácsonyi menü mellé.

A karácsony nemcsak az év egyik legszebb ünnepe, hanem az egyik legfinomabb is: nem is kell már sokáig várnunk arra, hogy mennyei finomságokkal teljen meg az ünnepi asztal. És bár sok családban próbálnak ki új recepteket, a többségnek mégis a klasszikus karácsonyi fogások jelentenek egyet az ünneppel.

Érdemes ezeket akár végigkóstolni (az illatrengetegben úgysem lehet kibírni, hogy kihagyjuk bármelyiket is), akár egy kis majszolás után visszatérni a legnagyobb kedvenceinkre, az viszont biztos, hogy legyél vendég vagy házigazda, jó, ha tudod, mit érdemes a pohárba tölteni az adott fogás mellé – ebben segíthet ez a kis összeállítás is.

Mivel érdemes kezdeni a menüsort?

Ha karácsony, akkor halászlé. Bár a gyerekeknek nem ez a kedvenc étele, az ünnepi menüből általában nem hiányozhat. Erre az ételre is abszolút igaz lehet, hogy ahány ház, annyi recept, hiszen sokféleképpen készülhet. De mivel az is tény, hogy alapvetően egyszerűen összedobható, a kezdő szakácsok is bátran megpróbálkozhatnak vele. De akár főzöd, akár megrendeled december 24-ére, egy dolog biztos: egy tányér halászlé friss kenyérrel az igazi. Az ízélményre pedig egy pohár finom fehérbor teheti fel a koronát, mint például egy kellemesen fűszeres-gyümölcsös Prémium Chardonnay.

Extra tipp: ha a család nincs oda a halászléért, ideje leporolni a Nagyi szakácskönyvét, és egy klasszikus húslevessel megnyitni az ünnepi vacsorát. De ha valami édesebbre vágysz, dobj össze egy fehérboros narancslevest, vagy tálalj fel kacsamájpástétommal megkent kalácsszeleteket előételként.

Klasszikus karácsonyi főételek

A különféle halak (s mi jó falat) a főételek közül sem hiányozhatnak, legyen szó egy klasszikus harcsapaprikásról sztrapacskával, rántott halról vagy épp egy modernebb köntösbe bújtatott lazacról. Ha a főételnek is halat választasz, érdemes olyan bort kortyolnod mellé, amely finom savakkal egészíti ki a hal jellegzetes ízét. Ilyen például a füves-virágos, poharadba elegánsan simuló Prémium Szürkebarát vagy az üde, gyümölcsös Zsizsi Frizzante. Mások szárnyasokkal töltik meg inkább a tányérjukat, mint például kacsacombbal, ami isteni lilakáposztával, vagy aszaltszilvával töltött pulykatekercsekkel. Tölts mellé egy pohár Prémium Cabernet Sauvignon Rosét, amely gyümölcsös aromáival és roppanós savaival azonnal magával ragad.

De ha az igazi klasszikusoknál maradnál, akkor a Te tányérodról sem hiányozhat a töltött káposzta és székelykáposzta, amelyek nemcsak mennyei hagyományos ételek – hiszen már gyerekkorunkban is ezekkel telt meg a bendőnk karácsonykor –, hanem egy-egy nagy adag annyira kiadós is, hogy még karácsony másnapján vagy a két ünnep közt sem lesz kérdés, van-e még a káposztából. Ha füstölt hússal készíted ezeket az ételeket, koronázd meg az élményt egy pohár Sárhegy Olaszrizlinggel, aminek sav-test egyensúlya és szeretnivaló karaktere szépen aláhúzza az ízélményt.

Desszert

Diós és mákos bejgli, mézeskalács, szaloncukor, mákos guba… a sort tetszés szerint folytathatod a kedvenc ünnepi finomságaiddal. Való igaz, hogy karácsonykor nehéz, sőt, lehetetlen csak egyfajta édességet szedni a tányérunkra, főleg, amikor kiderül, hogy a zserbóra is épp tökéletesen ráhűlt a csokimáz, fel lehet szelni. Hogy a poharakba is a megfelelő behűtött finomság kerüljön, mit érdemes választani? Édes, rózsaszirmos-trópusi gyümölcsös-fűszeres Prémium Tramininkkel nem foghatsz mellé, amelyből már az első kortynál érezni fogod, hogy nemcsak a desszertre, hanem az egész ünnepi vacsorára feltette a koronát.