És itt most nem arról lesz szó, hogy a borodnak fel kell derülnie ahhoz, hogy téged is felderítsen: hadd meséljünk egy kicsit a fehérborok derítéséről.

A borkészítés során elég sok olyan folyamat zajlik, amelyek befolyásolják a „születendő” bor minőségét. Úgy is mondhatnánk: ahhoz, hogy végül olyan stabilitással, potenciállal és ízvilággal rendelkező bort kapjunk, amilyet szeretnénk, elég sok mindennek stimmelnie kell. Éppen ezért fontos, hogy néhány borászati művelet ne maradjon ki – ilyen például a derítés is.

A fehérborok derítése: mit kell tudni erről?

A borral elég sok minden történik az érési folyamat során, számos változásnak van kitéve. Például mellékíz jelenhet meg, vagy olyan anyagok lehetnek benne, amelyek idő előtti öregedést okoznak, mint a késői szüretelésű fajták esetén a polifenolok. Ezektől nem lesz „rossz” a bor, tehát nem borhibákról beszélünk, hanem az érési folyamat velejáróiról. Ezeket borásznyelven szólva „ki kell deríteni”, vagyis ki kell tisztítani a borból.

A derítés azoknak az apró részecskéknek az eltávolítását jelenti, amelyek „bezavarhatnak” a bor minőségébe: zavarossá tehetik, vagy az élvezeti értékét, esetleg az élettartamát is befolyásolhatják.

Milyen természetes derítőanyagokkal dolgozhat a borász?

Ezekből az anyagokból is van választék. Ha valaki mondjuk vegán bort akar készíteni, akkor a kazein (tejfehérje) vagy a tojásalbumin helyett más anyagok jönnek szóba, például a búza-, burgonya- vagy zöldborsófehérje.

Derítés vagy szűrés?

Adja magát a kérdés: mi a különbség a derítés és a szűrés között? Hiszen akár le is lehet szűrni a zavaró kis részecskéket az italból. Ez igaz is, de csak a nagyobb, lebegő üledéket képző részecskékre. A nagyon aprócskáknak derítéssel tudunk segíteni, hogy nagyobbakká álljanak össze, kiváljanak a folyadékból, és leülepedhessenek a tárolóedény aljára. Így lehet majd őket szűréssel eltávolítani. A borunk ezáltal nemcsak tisztább, hanem stabilabb is lesz.

Ha meghoztuk a kedved, hogy tiszta, stabil és nagyon finom borokat kortyolgass, nézz körül webshopunkban, és válogass kedvedre a kiváló minőségű Dubicz borok közül.