A hordós érlelésű olaszrizling minden borászat ékköve lehet. Prémium kategóriás, a tájra egyértelműen jellemző borok készíthetőek ebből az ősi fajtából. Ám sokoldalú és ellenálló fajta, így üde, nyári italnak is tökéletesen megfelelhet. Némi élcelődéssel azt is mondhatnánk, hogy az olaszrizling a fehérborszőlők kékfrankosa.

Ha ízvilága és színe nem is, az olaszrizling története, elterjedése és a magyar borászatban játszott szerepe valóban nagyon hasonlít a kékfrankoséra. Ám kékszőlő társával szemben az olaszrizling nem rendelkezik nemes felmenőkkel, családfájában nincsenek izgalmas keresztezések. Ez egy magányos, ősi fajta. A genetikai nyomozás egyetlen érdekes apróságot tárt fel: egy Dél-Spanyolországban termesztett fajta, a Borba DNS-profilja azonos az olaszrizlingével. Az eredete Közép-Európához, közelebbről a Duna völgyéhez és Horvátországhoz kötődik, Észak-Olaszországban csak a 19. században jelent meg. Más források szerint a franciaországi Champagne és a németországi Heidelberg útvonalon érkezett ide. A nagy filoxérajárvány során elpusztult szőlők helyébe ültették. Legjobb magyarországi termőhelyein, a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Nem csak nagy borászatokban, de számos kiskertben, családi pincészetben is megtaláljuk, az ország összes borvidékén – kivéve Tokaj Hegyalját. Jelenleg mintegy 6000 hektár területe van jelen.

olaszrizling

A vulkán erejével

Az olaszrizling személyisége is nagyban hasonlít a tekintetben a kékfrankosra, hogy néhány jeggyel, egy két jellemző mondattal nem lehet körülírni a tipikus olaszrizling ízvilágát. Illatával kapcsolatban egyetlen növényt lehet csak megemlíteni, a mediterráneumban elterjedt rezedát. A tiszta vérvonalú olaszrizlingek illata kifejezetten florális, leginkább talán virágos rétre emlékeztet. A bor ízét leggyakrabban keserű mandula zamatával szokták jellemezni. Ám ez a szőlő is annyira érzékeny a környezetére, főleg a földre, melyből az éltető ásványokat szívja magába, hogy tájegységenként, sőt, domboldalanként eltérhet a bor jellemzője az általános elemzéstől.

Legizgalmasabb tulajdonsága, hogy nagy a magnéziumigénye. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül. A magnézium minden ember számára életfontosságú ásványi anyag, ez az elem megtalálható testünk összes sejtjében. Nagyrészt a csontokban koncentrálódik, de az izom- és májsejtekben is jelentősebb mennyiségben fordul elő. De az ásványokban gazdag talaj nem csak egészségesebbé, ízletesebbé is teszi a bort. Az olaszrizling komplex, elegáns, árnyalatokban gazdag lehet, főleg, ha vulkáni talajon terem. Márpedig a Mátra hazánk legmagasabb vulkanikus eredetű hegye, így kiválóan alkalmas eme ősi szőlőfajta termesztésére. Ennek megfelelően borászatunkban is jeles helyet foglalnak el az olaszrizlingből készült borok. Az Olaszrizling 2016 borunkat könnyű, jellegzetes mátrai illatok – füvek, virágok, bimbózó rezeda – jellemzik. Az élénk savak jó egyensúlyban vannak a borban, az illatjegyek visszaköszönnek ízében is. Egy kis szénsav teszi játékossá az egészet.

Fríz olaszrizling barrique 2016 borunk érett, szalmasárga, illatában finom fahordós tónusú. Érezhetően szépen érett alapanyag, mely méltó a fahordós érlelésre. A sav és a test elegáns egyensúlyban van a néhány hónapos újhordós érlelésnek köszönhetően. Egyedi borkülönlegességeink a „Fríz” nevet viselik, melyet csak a legjobb évjárat, legkülönlegesebb tételeiből készítünk, így a prémium kategóriából is kiemelkednek. A különleges alkalmak ideális kísérői.

Nyári ételek társa

Az olaszrizling késői érésű, bőven termő, kiváló minőségű, meleg fekvést igénylő fajta. Savai teljes érésben erőteljesek de finomak, éretlenül viszont borvidéktől függetlenül durvák, harapósak. Jó termőhelyen savai gerincesek és elegánsak, jelentős cukormennyiséget gyűjt. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Remekül passzol halakhoz legyen szó rostonsült pisztrángról, vagy füstölt lazacról, de grillezett csirkéhez is bátran fogyasztható. Ásványokban gazdagabb változatai citromos salátákhoz, borjúhúsokhoz is passzolnak. Virágos rétre emlékeztető illatvilága remekül harmonizál almás desszertekkel, főleg az almás-rétessel. Mandulás jegyei miatt mogyorós, mandulás sütemények mellé is felszolgálható.

Már csak az a kérdés, hogy meddig lesz “olaszrizling”, ugyanis egy kevésbé félrevezető nevet keresnek a számára. Jelenleg a Oris, a Mandola és a Nemes vannak versenyben.