Romantikus, varázslatos, cukormázas, elcsépelt, túl amerikai, unalmas - csak néhány jelző azok közül, amelyek sokunknak elsőre eszébe jutnak a Valentin-napról. Egy dolog biztos; mindenkinek van róla véleménye. Február 14-e, azaz Bálint napja a szerelmesek ünnepe, amikor apró ajándékokkal lepjük meg egymást. Összegyűjtöttünk néhány romantikus “hozzávalót”, melyekhez most szeretettel ajánljuk kedvenc “szerelmes” borainkat is.

A legenda szerint a február 14-ei Valentin-nap a III. századbeli, római Szent Valentin nevéhez kötődik. Az akkori uralkodó, II. Claudius úgy vélte, a házasság nincs jó hatással a katonák teljesítményére, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést. Valentin ezzel szemben azt gondolta, hogy ez káros lehet számukra, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket - még a katonákat is, a friss házasokat pedig a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Egy ideje hazánkban is felkapott lett a Valentin-, azaz a Bálint-nap megünneplése. Bízunk benne, hogy nem csak ilyenkor lepitek meg kedveseteket egy kis aprósággal, mindenesetre most segítünk, hogyan varázsoljátok még romantikusabbá ezt a napot is. 

Ha szerelemre gondolunk és egy kicsit érzelmesebb vénával vagyunk megáldva, akkor nem tudunk csak úgy elmenni egy-egy szép vers vagy idézet mellett. A középiskolai verselemzéseken túl is érdemes néha elővenni egyet-kettőt, mert nem csak tökéletesen megírt sorokat olvashatunk, hanem könnyedén ráhangolódhatunk a romantikára is. Mi most az egyik kedvenc Radnóti versünk mellé a szintén kedvenc, könnyed, karakteres jegyekkel fűszerezett Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-t ajánljuk. 

 

Radnóti Miklós: Tétova Óda 

Mióta készülök, hogy elmondjam neked

szerelmem rejtett csillagrendszerét;

egy képben csak talán, s csupán a lényeget.

De nyüzsgő s áradó vagy bennem, mint a lét,

és néha meg olyan, oly biztos és örök,

mint kőben a megkövesült csigaház.

A holdtól cirmos éj mozdul fejem fölött

s zizzenve röppenő kis álmokat vadász.

S még mindig nem tudom elmondani neked,

mit is jelent az nékem, hogy ha dolgozom,

óvó tekinteted érzem kezem felett.

Hasonlat mit sem ér. Felötlik s eldobom.

És holnap az egészet ujra kezdem,

mert annyit érek én, amennyit ér a szó

versemben s mert ez addig izgat engem,

míg csont marad belőlem s néhány hajcsomó.

Fáradt vagy s én is érzem, hosszú volt a nap, -

mit mondjak még? a tárgyak összenéznek

s téged dicsérnek, zeng egy fél cukordarab

az asztalon és csöppje hull a méznek

s mint színarany golyó ragyog a teritőn,

s magától csendül egy üres vizespohár.

Boldog, mert véled él. S talán lesz még időm,

hogy elmondjam milyen, mikor jöttödre vár.

Az álom hullongó sötétje meg-megérint,

elszáll, majd visszatér a homlokodra,

álmos szemed búcsúzva még felémint,

hajad kibomlik, szétterül lobogva,

s elalszol. Pillád hosszú árnya lebben.

Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaág,

de benned alszom én is, nem vagy más világ,

S idáig hallom én, hogy változik a sok

rejtelmes, vékony, bölcs vonal

                                        hűs tenyeredben.

 

Az év bármely napján, de a szerelmesek ünnepén főleg jól tudni esni egy bekuckózós este, a kanapén való összebújás egy pohár borral és egy jó kis néznivalóval. Ehhez most a Szerelmünk lapjai c. filmet ajánljuk, mely a második világháború utáni Észak-Karolinában játszódik, ahol a csatateret megjárt Noah újra találkozik korábbi kedvesével; kettőjük történetét ismerhetjük meg ebben az igazán szép, megrendítő szerelmes filmből. Hogy még tökéletesebb legyen az élmény, bontsatok fel egy palack Sárhegy Olaszrizlinget és engedjétek magatokat elveszni a érett, szalmasárga színekben és a finom, fahordós illatban.

 

„Tudom, hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég…”

 

A sorozat rajongóknak a Valentin-nap környékén sem árt a könnyed kikapcsolódás, melyhez tökéletesen passzol a Sally Rooney világhírű regényéből készült, Normális emberek c. tv műsor. A sorozatban Marianne és Connell, a két kisvárosi főszereplő egyszerűen bonyolult kapcsolatát követhetjük nyomon. Könnyű velük azonosulni, hiszen tényleg átlagos, normális emberek, hétköznapi problémákkal. A sorozat maratonhoz pedig tökéletesen passzol a mézes illatvilágú, bársonyos Dubicz 1014 Hárslevelű.  

Ha meglepetés programmal készülünk szerelmünknek, nincs is jobb, mint egy szuper panorámás magaslat egy mesés helyen - ilyen a balatonboglári Gömbkilátó, mely a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsára épült és ahonnan 165 méteres magasságból kéz a kézben csodálhatjuk meg a Balatont. A hangulatosan kivilágított kilátóban koccinthatunk a szerelemre is, amihez mi mást is ajánlhatnánk, mint a méltán népszerű, üde és izgalmas Dubicz Zsizsit? 

Mindegy, hogy valaki szereti-e a Bálint-napot vagy sem, egy sütinek mindig mindenki örül. Mivel a farsangi időszakban nagyon sok édességet, főleg fánkot eszünk, így mi most a kissé retro, ám annál kedveltebb puncs ízű minyont javasoljuk. Rózsaszín is, krémes is, édes is - mi kell még? Hát persze, hogy egy üveg bor! Kóstoljatok meg hozzá egyik kedvenc, gyümölcsös édes borunkat, a 1014 Traminit - csak aztán nehogy azt mondjuk, hogy “ma is majdnem elkezdtük a fogyókúrát”. 😉

És hogy ne maradjon ki a virág se a felsorolásból, szívünk választottjának vegyünk egy szál (vagy csokor) vörös rózsát és természetesen vigyünk neki hozzá egy palack elegáns, prémium, szeder illatú Cabernet Sauvignon Rosé-t, hogy legyen mivel koccintanunk egymásra. 

Valentin-nap ide vagy oda, a finom boroknak az év többi napján sem lehet és nem is kell ellenállni. 😉 Válogassatok Ti is megújult csomagjaink közül webshopunkban vagy állítsatok össze egy, a saját kedvenc boraitokat tartalmazó hat palackos pakkot.