A remek családba tartozó szürkebarát már IV. Károly német-római császárt is lenyűgözte, I. Miksa királyunk megmentette. Radnóti még versében is megemlítette. Fűszeres, mézes, zamatos bor, melyet a ’80-as évek tömegtermelése majdnem tönkretett.

A szürkebarát hazánk egyik legjellegzetesebb szőlője, mintegy 1000 hektáron termelik. Szinte minden borvidékünkön megtalálható, de a legjellemzőbb Badacsonyban és a Mátrában. A legenda szerint IV. Károly német-római császár közreműködésével került hazánkban a 14. században. Cisztercita szerzetesek telepítették be és azért kedvelték különösen ezt a szőlőfajtát, mert bora cukor hozzáadása nélkül is kellemes – a szerzetesek pedig úgy vélték, hogy a misebor csak akkor „Istennek tetsző”, ha a szőlőn kívül más anyagot nem tartalmaz.

A török veszedelem a szürkebarát termelésre is kihatott. Az 1500-as évek végén I. Miksa király parancsára foglalta vissza Tokaj környékét Báró Schwendi Lázár hadvezér, kassai főparancsnok, közben két török-tatár sereget is tönkre vert. Így északon tovább folytatódhatott a borászat. A borfajták mai elnevezései jellemzően a múlt század közepééig alakultak ki. A középkorban, ha valaki a fogadóban bort rendelt, jobbára a származási hely alapján határozta meg, milyen italt kíván fogyasztani a vacsora mellé. Néhány borunk elnevezése irodalmi kötődésű, A „bikavér” például Garay János szekszárdi költő alkotása. Radnóti Miklós „Á la recherche” című versében pedig feltűnik Pinot Gris magyar elnevezése:

Régi szelíd esték, ti is emlékké nemesedtek!
Költőkkel s fiatal feleségekkel koszorúzott
tündöklő asztal, hova csúszol a múltak iszapján?
hol van az éj, amikor még vígan szürkebarátot
ittak a fürge barátok a szépszemü karcsu pohárból?

Valószínű, hogy a szürkebarát elnevezés nem Radnóti versében szerepel először, de akkoriban alakult ki és terjedt el, melyhez a költő is hozzájárult.

Édes élet

A középkorban már ismert, nagy és szerteágazó Pinot-családnak száznál is több tagja van, de közülük csak három vált igazán széles körben ismertté, a szürkebarát, vagy Pinot Gris, a Pinot Blanc, valamint a Pinot Noir.

A szürkebarát szinte minden évben jó minőséget terem, jól töpped, aszúsodik, a friss, fiatalos bortól a testes, alkoholban gazdag, harmonikus savú borokig számos változatot tesz lehetővé. A szemek szürkés, kékes héja miatt laza rosé is készülhet belőle. A szürkebarát illatát gyakran illetik mézes, zamatos jelzőkkel. Ízét élénk, de finom savösszetétel jellemzi, amely mellett általában diszkrétebb, ásványi jellegű, fűszeres, gyógyfüvekre – édesgyökér, macskagyökér – emlékeztető jegyek is feltűnnek. Általában 17-20 mustfok körüli értékkel szüretelik, késői szüretben ennél még magasabb cukortartalommal. Savtartalma még ekkor is harmonikus, lévén, hogy több savat képes termelni, mint az Olaszrizling.

Jellemző, hogy Franciaországban a pinot gris könnyű bort ad, míg hazánkban akár testes bort is készíthetnek belőle. A ’70-es, ’80-as évek a szürkebarátnak sem kedvezett, a tömeges termelés és hozzáadott cukor, illetve a silány borászati eljárások hatására elvesztette régi imázsát. Szerencsére az utóbbi két évtizedben – a magyar borászoknak hála – újra a világ élvonalába tartoznak a szürkebarát borok.

A vulkáni, melegebb talajokat kifejezetten kedveli. Ezért is különlegesen ízletes 1014 Szürkebarát 2016 borunk, mely megjelenésében világos, leheletnyi sárga árnyalattal. Illata a nyári mezők virágait és gyógyfüveit idézi. Az elegáns, könnyed borokra jellemző finom savak játékosan ölelik körül a virágözönt.

szürkebarát

A szürkebarátot elsősorban sült szárnyasokhoz, a „franciák pizzájához”, quiche-hez passzol leginkább. Könnyű szószokkal készült tésztákhoz és thai ételekhez is bátran fogyasztható, desszertek közül pedig a citromos sütemények, torták mellé ajánljuk.