Jogos lehet a kérdés, hogy miért is kell különbséget tenni évszakok között, amikor borról van szó. Miért nem mindig azt isszuk, amihez kedvünk van? Természetesen nincsenek szabályok, de azért valószínüleg mindenkinek jobban esik nyáron egy pohár Irsai Olivér, mint egy testesebb vörösbor.

Tavasszal az első madárcsicsergős, erkélyre kiülős esték mellé vagy egy könnyű vacsora remek kísérőjeként mi leginkább valami illatos fehérbort tudnánk elképzelni. Ilyenkor különösen jól eshetnek a könnyed, mezei, virágos illatú borok, amelyek megjelenésükben is a tavaszt tükrözik: halványsárga, zöldes tónusúak, mint például az olaszrizling, a sauvignon blanc vagy az irsai olivér, de az édesebb ízek kedvelōinek vagy egy desszerthez remek választás lehet a muscat ottonel is.

Fülledt, meleg nyári estéken, grillezéshez vagy csak úgy koccintani is kiváló egy jó nagy pohár, jéghideg fröccs. Amikor a nap sugarai már csak alig világítják meg a horizontot, meleg fényei betōltik a teret, semmi sem mutat jobban a pohárban, mint egy kékfrankos rosé vagy a Dubicz egyik premium bora, a cabernet savignon rosé. Természetesen remek választás bármilyen fehérbor is, akár egy szürkebarát, akár egy gyümölcsösebb chardonnay. Tisztán vagy fröccsként, de mindenképpen jéghidegen ajánljuk.
A nyaralásokhoz pedig vétek lenne otthon hagyni egy palack Zsizsit, illetve ha már buborék… ismeritek a Frozét, a rozéfröccs jégkása változatát? Mi már csak miatta is várjuk a nyarat.

Az őszi szüret utáni sláger minden évben az ún. újbor, azaz a friss bor, mely egy sokkal gyümölcsösebb, édesebb ízvilágú bor. Azonnali fogyasztásra ajánlott, tényleg a szüret utáni napokban érdemes meginni. Az őszi bekuckózós estékre tökéletes lehet egy-egy testesebb fehérbor, mint a hárslevelű vagy a furmint, illetve nehezebb ételek mellé jó választás egy könnyedebb vörösbor, mint például a kékfrankos-cabernet franc cuvée.

Télen, a kandalló mellett ücsörögve nem sokan vagyunk, akik nemet tudnánk mondani egy testesebb vörösborra, ami testünket, lelkünket is felemelgíti. Ilyen például a Sárhegyen termelt, dűlőszelektált kékfrankosunk, de ne feledkezzünk meg a forralt borról se, melyet fehér, rosé – vagy vörös borból is elkészíthetünk és kedvünkre fűszerezhetünk. Fahéj, narancs, szegfūszeg, méz, csillagánizs – minden pohár forralt borral a karácsony illata köszön vissza. És ha már ūnnepi asztal… az édességek mellé pedig szeretettel ajánljuk édes fehérborunkat, a gyümölcsös és fűszeres illatú Traminit.

Ahány ház, annyi szokás, ízlések és pofonok, de biztosak vagyunk benne, hogy webshopunkon évszaktól függetlenül is megtalálod azt a bort, ami leginkább passzol az aktuális hangulatodhoz.