Tél végével elérkezik a tavaszi nagytakarítás ideje, amit az otthonod mellett testben és lélekben is elvégezhetsz – ehhez adunk most pár tippet.

Ahogy közeleg a tél vége, vagy inkább úgy fogalmazunk, hogy ahogy haladunk a tavasz felé, mindannyiunkban egyre inkább dolgozik a vágy a megújulásra. Szeretnénk kicsit felfrissíteni a környezetünket – nem véletlen lett fogalom a tavaszi nagytakarítás –, de mi magunk is a legjobb formánkat akarjuk hozni. De mit tehetünk, hogy az otthonunk mellett nekünk is sikerüljön testben, lélekben újjászületni az első tavaszi napsugarakkal? Ehhez adunk most néhány egyszerű, de nagyszerű tippet.

Tavaszi nagytakarítás testben és lélekben

A test és a lélek „megtisztítása”, felkészítése a tavaszi időszakra legalább olyan fontos, mint a lakásunk kitakarítása. Ha úgy érzed, télen túl sok volt az egészségtelen étel és ital, és kipróbálnál egy méregtelenítő kúrát, olvass utána a böjtnek, tisztítókúráknak. De már az is sokat jelenthet, ha egy időre elhagyod a finomított cukrot és a lisztet, vagy heti egy gyümölcsnapot tartasz.

Itt a remek lehetőség arra is, hogy kipróbálj egy új mozgásformát, vagy újrakezdd a régi kedvenc sportodat. Ez testednek-lelkednek jót fog tenni! És ha már a lélekről beszélünk, csodákat tehet egy kis énidő, melynek során listát is írhatsz a tavaszi céljaidról. Dobd el a régi célokat, negatív gondolatokat, félelmeket, sérelmeket, ezeket tudatosan helyettesítsd új, reményt keltő, pozitív dolgokkal! A lakásod lomtalanítása pedig nemcsak a teret tisztítja meg, hanem segít végre helyet csinálni azoknak a dolgoknak is, amelyekhez pozitív érzéseid, gondolataid társulhatnak.

5 dolog, amit ne felejts el a tavaszi nagytakarítás során

1. Írj listát a teendőkről, és haladj eszerint. Így sokkal átláthatóbban, szervezettebben fogod tudni kitakarítani az otthonod, legyen akár 40, akár 140 négyzetméteres.
2. Nem kell mindent azonnal és egyszerre megcsinálnod, akár hetekre is eloszthatod a feladatokat.
3. Szelektálj mindenütt! Ne hagyd ki a polcon vagy a hűtőben tárolt régi borokat sem, töltsd fel újakkal a készleted.
4. Ismerj meg új módszereket, amelyek gyorsabbá és hatékonyabbá tehetik a tavaszi nagytakarítást és hosszabb távon az életedet is – ilyen például Marie Kondo rendrakási és hajtogatási módszere.
5. A tavaszi nagytakarítás végén, vagy akár egy-egy nagyobb feladat után ne felejtsd el megjutalmazni magad. Mit szólnál egy kis borkortyoláshoz? Szerezd be régi és új kedvenceidet, tölts egy pohárral (vagy kettővel), és igyál a tavaszra és önmagadra!

Extra tipp: hamarosan érkezik tavaszváró borcsomagunk, amellyel a tavaszi nagytakarítást, illetve az új évszakot is még inkább feldobhatod. Figyeld a weboldalunkat és közösségi médiai oldalainkat, ne maradj le róla!