Vadregényes erdők, romantikus szurdokok, csodás kilátóhelyek, napsütötte lejtők és kristálytiszta hegyi levegő - naná, hogy a Mátrában járunk. Ahol “a Nap és a hegy összeér”, ahol hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke fekszik és ahol tökéletes túraútvonalak közül válogathatunk egész évben. Kirándulásra fel, irány az ébredező természet! 

Bízunk benne, hogy senkinek nem kell elővenni a földrajzi atlaszt ahhoz, hogy tudja, merre van az Északi-középhegység vonulata és a Mátra. Magyarország legmagasabban fekvő pontját, az 1014 méteres Kékestetőt is itt találjuk, mely évről évre rengeteg kirándulót bevonz. A környéken kiválóan karbantartott turistaútvonalak közül válogathatunk, melyek végigvisznek minket a terület legszebb részein; lassan csörgedező patakok, napsütéses hegyoldalak és páratlan völgyek között túrázhatunk. A Galyatetőtől Ágasvárig húzódó ún. Mátrabérc, valamint a Kékestető - Mátraháza - Mátrafüred tengely menti útvonalak nem csupán a legnépszerűbbek, de talán a legszebbek is. Sástó közelében Magyarország legnagyobb kalandparkja, az Ilona-völgyben pedig a legnagyobb vízesése található. A térség legjelentősebb városa Gyöngyös, a Mátra kapuja, aminek hangulatos belvárosa mindenképp megér egy sétát.

A mi kedvenc kirándulóhelyünk mi más lenne, mint a közvetlenül Gyöngyös felett, 500 méteres magasságban  tornyosuló, a Mátra varázslatos világának egyik ikonikus, vulkáni eredetű hegye, a Sár-hegy. Az 1975-ben természetvédelmi területté nyilvánított terület számos védett növény és állatfaj otthona, ahol változatos erdők, mezők és lejtők váltják egymást. A Gyöngyösről induló Sár-hegy túra kitűnően jelzett erdei utakon és ösvényeken halad, miközben remekül lehet nézelődni, majd egy-egy rövid kaptató után a hegytetőre felérve páratlan kilátásban gyönyörködhetünk. Jó tudni, hogy borászatunk prémium kategóriás, dűlőszelektált tételei is innen származnak - mindenképp érdemes megkóstolni őket, melyre borkóstoló programjaink keretein belül is van lehetőség.

A 7800 hektáron elterülő Mátrai Történelmi Borvidéken egyébként ősi hagyományai vannak a borászatnak; a változatos vulkanikus talajnak és a táj éghajlatának köszönhetően a honfoglalástól kezdve napjainkig jelentős szőlőtermesztés folyik. A Kárpátok és a Mátra hegyvonulatai védik a domboldalakat a zord időjárástól és a fagyos északi széltől, a szőlőterületek többsége pedig az erdők között húzódik meg. A hegység déli lejtőin a mérsékelten kontinentális klíma miatti sok napsütés érleli, a régi tűzhányók talaja pedig táplálja a szőlőket, hogy az itt készült borok friss, virágos és gyümölcsös illatúak legyenek.

A terület elsősorban fehér borokat termel, legfontosabb szőlőfajtái többek között az irsai olivér, az olaszrizling, a muscat ottonel, a szürkebarát, a sauvignon blanc és a chardonnay. A modern borkészítés és a régi időket idéző magyar szüreti szokások egyaránt jelen vannak, több középkori eredetű borospince is található a vidéken, a meglévő turisztikai lehetőségeket pedig remekül  kiegészítik a helyi borászatok, akik igen sokat tesznek a borturizmus fellendítéséért is.

Hátizsákot bepakolni, bakancsot kikészíteni és irány a Mátra! A kiránduláshoz vagy az azt követő, jól eső pihenés mellé válogassatok bort webshopunkból vagy Gyöngyösön járva térjetek be a Borpalota épületébe és nézzetek körül nálunk!