Kiről nevezték el a Valentin napot, mi a története, és melyek a legismertebb Valentin napi szokások a nagyvilágból? Utánajártunk!

Néhány éve már itthon is megszokottá vált a virágok, kis üzenetek, csokoládé vagy apró ajándékok küldése Valentin napon, ahogy a romantikus gesztusok is, amilyen például egy kellemes vacsora néhány pohár bor – és persze, a kedvesünk – társaságában. De honnan ered a Valentin nap, kiről nevezték el, és melyek a legismertebb Valentin napi szokások a nagyvilágból? Erről szól eheti bejegyzésünk, melynek végén természetesen adunk egy-két szuper ötletet is, hogyan ünnepelhetsz a pároddal a szerelmesek napján.

Honnan ered a Valentin nap?

Pontos eredetét nehéz lenne megfejteni, inkább úgy fogalmaznánk, hogy a római életszeretet, a pogány természetkultusz, több népszokás és a keresztény hit is táplálta. Február közepén kezdődik a madarak párkeresése a mérsékelt égövön, amit az emberek már nagyon régen megfigyeltek – talán ez is hozzájárult azokhoz a nézetekhez, melyek szerint ez az időszak kedvez a szerelmeseknek.

Az ókori Rómában erre az időszakra esett Luperkália ünnepe, amikor tisztító szertartásokat és termékenységi rítusokat végeztek, az egyébként rosszindulatú Lupercus isten kiengesztelésére. Az ünnep nem minden mozzanata volt kellemes, például a fiatalokat (főleg a nőket) szíjakkal ostorozták a papok, ami az akkori hiedelmek szerint tisztulást és termékenységet hozott. Valószínűbb, hogy a párok jobban élvezték az ünnep szerelmi jóslással kapcsolatos feladatait: a fiatal lányok a házasság istennőjének, Júnónak a templomába mentek, hogy jóslatot kapjanak a leendő kedvesükről, a fiúk pedig tombolát húztak a hajadon lányok nevével. Az így létrejövő párok közül voltak, akik csak egy ideig jártak együtt, de voltak, akik valóban egymásba szerettek, és egy életre együtt maradtak.

Kiről kapta a nevét a Valentin nap?

Ezt a napot Szent Bálintról nevezték el, de hogy itt se legyen túl egyszerű a dolog, hozzá kell tennünk, hogy a katolikus egyház legalább három különböző Bálint (Valentin, Valentinus) nevű szent vértanút tart nyilván. Közülük a legismertebb az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár (268-270) megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy megházasodjanak. Ezzel az volt a célja, hogy jobb katonák legyenek. Úgy gondolta ugyanis, hogy az egyedülálló férfiak jobban teljesítenek a harcmezőn. Bálint atya viszont titokban továbbra is összeadta a szerelmeseket, amiért az életével kellett fizetnie.

Nem ez az egyetlen legenda, amely fennmaradt róla. Egy másik történet szerint amikor börtönbe került, összebarátkozott a börtönőr vak lányával, akinek csodálatos módon visszaadta a látását. Majd a kivégzése előtt levelet küldött neki, amit így írt alá: „A Te Valentinod"

Mikor szerepelt először a Valentin nap a szerelem napjaként?

Bálint napját igazolhatóan egy angol költő kötötte össze először a romantikus szerelemmel, mégpedig Geoffrey Chaucer, Madárparlament című költeményében, 1382-ben.

Valentin napi szokások a nagyvilágból: 5 ország, 5 hagyomány

1. USA: több mint egymilliárd kártya indul útjára Valentin napi üdvözletekkel, amelyek többségét érdekes módon a tanárok kapják a tanítványaiktól. De népszerű ajándék a csoki, a virág, vagy más apró figyelmesség is.

2. Anglia: az első ellenkező nemű embert, aki február 14-én szembe jött, Valentinnak kellett szólítani. Voltak, akik hetekig tartották ezt a szokást, mások akár egész évben kitüntetett figyelmet szenteltek Valentinjuknak.

3. Japán: a nők csokoládéval ajándékozzák meg szerelmüket, de a tisztelet jeleként férfi rokonaikat, munkatársaikat is, amit a férfiak a Fehér napon (White Day) viszonoznak.

4. Peru: 2011 óta munkaszüneti napnak számít a szerelmesek napja.

5. Olaszország: a szerelmespárok lakatokra írják fel nevük kezdőbetűit, majd lezárják, a kulcsokat pedig vízbe dobják, miközben kívánnak valamit – valószínűleg örök szerelmet a párjukkal.

Hogyan ünnepeljük idehaza a Valentin napot?

A kilencvenes évektől nálunk is elterjedt a kedves üzenetekkel, virággal, csokival való ünneplés, illetve akár a családtagok, munkatársak, barátok felköszöntése. Vannak, akik erre a napra időzítik a családi vagy baráti összejöveteleket, mások romantikus vacsorára szavaznak a kedvesükkel, megint mások pedig inkább egy kis énidőre szavaznak ezen a napon.

Bárhogyan ünnepelsz is, egy dolog biztos: egy üveg finom bor sem maradhat el! Hogy kedvenc borod biztosan behűtve várja a Valentin napot, szerezd be időben, ha pedig változna a terv, és esetleg a barátok vagy valaki más esti programra hív, ne felejts el néhány üveg különleges finomságot is a kosaradba pakolni!