A szőlő védőszentjei közül Szent Vince nyitja az évben a névnaposok sorát, január 22-én. Lássuk, milyen hagyományok, szokások kapcsolódnak ehhez a jeles naphoz.

Az év szőlészethez, borászathoz kapcsolódó első jeles napja a Vince-nap, amely Szent Vincéről kapta a nevét. De ki is volt ő? Persze, már ezen a ponton bővíthetnénk indokolatlan részletekkel a lexikális tudásodat, ehelyett csak néhány infót osztanánk meg róla. Zaragozai Szent Vince a korai keresztény idők egyik olyan szentje volt, aki tényleg élt. Sajnos azonban nem sokáig: püspökével együtt a nagy keresztényüldözések során (303-313) vértanúhalált halt. A mi térségünkben a kultusza a 11. században terjedt el – a szőlőművesek, vincellérek, pincemesterek és borkereskedők védőszentjévé vált.

Hol láthatod Szent Vincét?

Kis érdekesség, hogy Szent Vince alakja a magyar koronázási paláston is látható. Ha jól szemügyre veszed, az alsó sorban balról az ötödik alak lesz ő.

Milyen szokások, hagyományok kapcsolódnak a Vince-naphoz?

A január 22-i Vince-nap a hagyománytisztelő boros gazdák életében fontos nap, hagyományos termésjósló napnak tartják. Ilyenkor történik a Vince-napi vesszővágás. Ennek a lényege, hogy a borászok levágnak néhány szőlővesszőt, amiket a meleg szobában vízbe tesznek. Ha sok rügy hajt ki a vesszőkön, akkor bőséges termésre számítanak, ha viszont nem, akkor kevés szőlő és bor várható.

A régi időkben pár érdekes, vagy mai szemmel inkább különös szokás is kapcsolódott Vince napjához. Például, hogy bort ástak el a szőlőben, vagy hurkát, disznósajtot rejtettek el a szőlősorok végén, hogy ezek még inkább segítsék a szőlőfürtök növekedését. Volt, ahol papot is hívtak, vagy a szőlő négy sarkát szenteltvízzel vagy borral öntözték meg, áldást kérve a termésre.

Sok helyen elterjedt a pincejárás hagyománya is. Ez abból állt, hogy a borászok egyik pincéből a másikba jártak, végigkóstolták egymás borait, és áldomást mondtak (vagy a végén szerintünk inkább már énekeltek) a bőséges termésért.

Milyen időjárástól vártak bő termést Vince napján?

Ami az időjárást illeti, úgy tartják, ha január 22-én csapadékos az időjárás, akkor a bortermés is megfelelő lesz. Vagyis, ahogy a mondókában áll: „ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”. Egy másik mondóka szerint pedig: „Fényes Vince, tele pince. Ködös Vince, üres pince”.

Végül, egy sokunk számára szimpatikus szokás szerint azzal is elő lehet segíteni a jó termést, ha Vince napján nem fukarkodunk a poharunkba töltött borral, vagyis fogyasztunk rendesen. Hogy ez valójában mennyire lehet összefüggésben a bő terméssel, azt senki sem tudja, de szerencsére vitatni sem szokták – inkább utántöltik a poharakat, méghozzá minél előbb.

Milyen Vince-napi programok közül válogathatsz?

Ha szeretnél kimozdulni Vince napján, jó, ha tudod, hogy országszerte elég sok borászatban szerveznek ehhez kapcsolódó programokat a hétvégén, ezekből például itt találsz egy jó kis ízelítőt. De ha egészen véletlenül Gyöngyös környékén jártok Vince napján, akkor kanyarodjatok felénk és nagy szeretettel, finom borokkal várunk Titeket január 21-i Nyitott borkóstolónkon!

Forrás: monoripincefalu.eu , borespiac.hu