A bort, mint „táplálékkiegészítőt” – mértékkel fogyasztva – évszázadok óta jótékony hatású nedűként tartják számon. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rengeteg antioxidánst tartalmaz, így gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra. Ezen felül immunerősítő, gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, értágító hatása pedig hasznos lehet kínzó fejfájás esetén.

Ennyi pozitívum mellett nem csoda, hogy a szépségipar is felfedezte magának. Az utóbbi időben a beauty szektor minden szegmense inspirálódott a bor gazdag árnyalataiból: hajszínek, körömlakk árnyalatok és rúzsok meleg tónusaiban köszön vissza ez az értékes nedű. Azonban a bor, mint elixír, ennél is sokkal régebbi. Erre épít a vinoterápia.

Habár a hétköznapi bőrápolásban kevésbé ismert, ez a fajta szépségpraktika már hosszú évtizedek óta van jelen a legnagyobb boros nemzetek gyakorlatában. A lényege, hogy a szőlő minden egyes alkotóelemét – annak héját, magját, olaját és a belőle készült bort is – felhasználják. Az így készült borkrémek, bőrradírok, szőlőmag pakolások és masszázsolajok gazdag ásványi anyag- és nyomelem-tartalmuknak hála aktívan táplálják a bőrt.

A vinoterápia védi sejtjeinket az öregedés ellen, hidratál és tonizál, gyümölcssav tartalma halványítja a bőrfoltokat, cukortartalma pedig tápláló hatású, egyben fokozza a bőrben lévő hajszálerek aktivitását.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A vinoterápia egyik leggyakrabban elérhető kezelése egy 20 perces, olajokkal, mézzel és fűszerekkel dúsított borfürdő, melyből kiszállva bőrünk érezhetően rugalmasabb és bársonyosabb lesz. Vörösborból készítve pedig kifejezetten hatékony narancsbőr ellen. Ehhez  a legfeljebb 38 Celsius-fokos vízbe szőlőlevelet is áztatnak, mely feszesítő, méregtelenítő anyagokat tartalmaz, így felfrissíti a bőrt. Ha biztosra mennénk, a kezelést kiegészíthetjük egy szőlőmagolajos svédmasszázzsal is, melynek élénkítő hatása azonnal érződik. A vinoterápia szőlőmag peeling vagy pakolás formájában is gyakran megtalálható a spa kezelések felhozatalában, továbbá léteznek borkrém vagy szőlőhéj masszázsok, melyek szintén a szőlő héjában, húsában vagy éppen a magjában lévő hatóanyagok felhasználására alapoznak.

A szőlőt tehát gyakorlatilag bármely formában felhasználhatjuk egészségünk és bőrünk védelmében – és valamennyi formája kellemes, nyugtató és léleksimogató. Természetesen mindegyik mellé passzol egy finom pohár bor is, így testünk minden porcikája „megfürödhet” a szőlőtőke adta örömökben.