Ha ismersz bormániást, vagy épp te magad vagy az, akkor biztosan nem ismeretlenek a borhoz kapcsolódó bevett szokások. Ezek a szokások, bár sokak szemében háklisnak tűnhetnek, nem azok, ugyanis tényleg sokat javítanak az ital élvezeti értékén. Mikor legközelebb borozol, igyekezz te is betartani a bormániások 8 szokását.

Egy bormániás sosem tesz jeget a borba.

Bár a jég remek hűtő eszköz a limonádéba vagy a koktélba téve, a bort sosem szabad jéggel jó hőmérsékletűre varázsolni, ugyanis az olvadó jégből kialakuló víz belekerül a finom italba, amely vizes borrá változik. Ugye, milyen rossz már a neve is? Ha vízzel akarsz bort fogyasztani, akkor az legyen szénsavas, azaz fröccs, de sose vizezd fel véletlenül sem az italodat jégkockával. A bor hűtésre jobb módszereket gyűjtöttünk össze nemrég ITT!

Egy bormániás sosem iszik a palackból.

Hanem mindig kitölti pohárba, hiszen egyrészt úgy sokkal jobban ízlik a bor, és az aromák jobban érezhetőek, kiszabadulhatnak, másrészt nem mennek bele csúnya baktériumok a borba, és nem romlik a minősége. Harmadrészt pedig sokkal jobban is néz ki a pohárból fogyasztott bor.

Egy bormániás sosem iszik meleg pohárból.

Minek is hűtötted volna az üveget 15 percig a fagyasztóban, vagy órákig a hűtőben, ha utána elrontod a tökéletes hőmérsékletű bor élményét egy meleg pohárral? Ha túl meleg a poharad, öblítsd át hideg vízzel!

Egy bormániás sosem fogyaszt szobahőmérsékletű vörös bort.

Egy kicsit mindig hidegebbnek kell lennie a bornak a szobahőmérsékletnél, mert az igazi íze csak akkor élvezhető. Nagyjából 5 perc hűtőben töltött idő után tökéletes a bor hőmérséklete.

Egy bormániás sosem iszik habzóbort pezsgőspohárból.

Bár a szénsav jól megmarad, a bor aromája nem tud érvényesülni a hosszúkás, flute pohárban, azért jobb nagy, öblös pohárból fogyasztani a buborékos borokat, mint amilyen például a mi ZsiZsink.

Egy bormániás sosem tárolja a bort napfényes helyen.

A direkt napfény képes „megfőzni” a bort, amitől kissé buggyant íze lehet. Mindig olyan helyen érdemes tárolni a boros üvegeket, ahol nem éri őket direkt napfény. A helyes bortárolás legfontosabb szabályairól részletesebben ITT írtunk.

Egy bormániás sosem issza meg a négy napja kinyitott bort.

Akkor sem, ha dugóval, hűtőben volt tárolva, ugyanis ennyi idő után oxidálódik annyira, hogy ne legyen tökéletes az íze. Idd meg a bort négy napon belül, vagy öntsd ki. De honnan tudhatod biztosan, hogy megromlott a bor? Kattints IDE és eláruljuk!

Egy bormániás sosem főz alacsony minőségű borral.

Hiszen attól az étel élvezeti értéke csökken. Ugyanolyan borral főzz, mint amit meg is iszol. Mely ételeknek tesz kifejezetten jót, ha bort is teszel bele? ITT megtudhatod!