Ha ősz, akkor hulló falevelek, nosztalgia és természetesen az elmaradhatatlan gesztenye is jöhet! Otthon is elkészítheted ezt az ínycsiklandó finomságot, ehhez adunk most néhány tippet, és naná, hogy bort is segítünk választani a sült gesztenye mellé.  

Ahogy beköszönt az ősz, biztosan Neked is bevillannak a hűvös utcákon tett séták, a gesztenyeárusnál vett papírzacskó melegsége, és az a semmihez sem fogható, selymesen diós íz, amit mindannyian imádunk. Bizony, a gesztenye önmagában is mennyei, de egy jól megválasztott bor társaságában igazi ízutazásra hív. Ha készen állsz, már indulhatunk is! De előbb lássuk a gesztenyesütés legfontosabb trükkjeit.

Így lesz tökéletes a sült gesztenye otthon

A gesztenye sütése nem nagy ördöngösség, de van néhány apró trükk, amit érdemes betartani, hogy a végeredmény valóban mennyei legyen. Először is, válogasd ki a nagyobb, fényes héjú szemeket, majd egy éles késsel vágj keresztet mindegyik tetejére – így nem fognak szétrobbanni a sütőben. Ezután áztasd be őket kb. 30 percre langyos vízbe: ettől puhább lesz a héjuk és könnyebben hámozhatók.

Sütőben 200 fokon, 25-30 perc alatt készre sülnek, de azért ne hagyd őket magukra annyi időre: közben néhányszor mozgasd át a szemeket, hogy egyenletesen piruljanak. Amint elkészültek, takard le konyharuhával pár percre. A gőz segít, hogy a héjuk könnyen leváljon.

És most jöjjön a nagy kérdés: milyen bor illik a gesztenyéhez?

A gesztenye enyhén édeskés, földes, kissé diós íze és krémes állaga mellé egy könnyed, harmonikus fehérbor az ideális választás. Egy pohár füves-virágos Olaszrizling tökéletes kísérője lehet ennek az őszi finomságnak: friss jegyei szépen kiemelik a gesztenye természetes édességét.

A bor elegáns savtartalma ellensúlyozza a gesztenye krémes textúráját, így minden kortyban megmarad az egyensúly. Igen, jól sejted: ez az az ízharmónia, amit újra és újra meg akarsz majd tapasztalni az őszi estéken.

A gesztenyét már beszerezted, de a bor még hiányzik? Ebben is segítünk: webshopunkon néhány kattintással betárazhatsz Olaszrizlingből, hogy az egyre hűvösebb őszi estéken mindig fel tudd dobni a hangulatot kedvenc gesztenye és bor párosoddal.