Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Legszívesebben szótárt nyitnál egy-két fura borászatban használt szó hallatán? Nyugi, most beavatunk egy-két szakkifejezésbe, hogy jobban képben legyél!
Rögtön jobban fogod érezni magad és több mindent fogsz majd érteni is egy boros társaságban zajló beszélgetésből ezek utána a borászati kifejezések elolvasása és alaposabb megismerése után. Jöjjön most néhány olyan szakkifejezés, amelyet nem árt mindenkinek ismernie és tudni a jelentésüket is.
Dekantálás: Amikor egy étteremben azt hallod, hogy a felszolgáló dekantálni fogja a borodat, kissé megijedsz, hogy vajon mi is fog történni a várva várt italoddal? Nos, akkor megnyugtatunk, mert aggodalomra egyáltalán nincs semmi ok. Ez ugyanis csupán azt jelenti, hogy a bort az üvegből egy másik edénybe töltik át. A speciális üvegekben nagyobb mennyiségben kap oxigént a bor, így megtisztul a lerakódott üledéktől, és a levegőztetés miatt finomabbá, zamatosabbá is válik az ital.
<< 5 nagyon érdekes dolog, amit nem tudtál a borról >>
Törköly: Ezt biztos te is nagyon sokat hallod, de valójában nem tudod, hogy mit is jelent? Mi most eláruljuk! A szőlőtörköly nem más, mint a szőlő kipréselése után visszamaradt szár-, héj- és magrészek. Amikor a vizes törkölyt lepárolják, törkölypárlat keletkezik, ilyen például a grappa vagy a törkölypálinka.
Fermentáció: Más szóval erjedés. Ez egy kémiai folyamat, ami a bor készítés során kötelező.
Ászkolás: A bor fahordóban való érlelését hívják így. Általában 10-14 celsius fokon történik a művelet, vagyis az ászkolás. A hordót, amiben az érlelés maga történik pedig ászokhordónak hívják.
<< Melyik a kedvenc borod? Ezt árulja el rólad! >>
Seprő: Nem meglepően semmi köze sem a takarításhoz, sem magához a seprűhöz. Amikor az újbor letisztul, üledéke keletkezik, ennek a neve a gyakran hallott borseprő. Főként élesztőt és borkövet tartalmaz.
Cuvée: A francia cuvée szó gyakran használatos a borászatban. Annyit jelent, hogy különböző szőlőfajtákat összekevernek, olyan arányban, ahogy a borász gondolja. A fajták kiegészítik egymást, ettől jobb minőségű bor jön létre.
Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? Neked is újak voltak ezek a borászati kifejezések?