Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Ha minden igaz, talán a nem is olyan távoli jövőben már a boltok polcain is találkozhatunk olyan, laboratóriumban készült borokkal, amelyek soha, egy szem szőlővel sem találkoztak.
Persze a szőlő nélküli borok (sajnos) eddig sem számítottak újdonságnak. Ám az Ava Winery társalapítója, a San Francisco-i székhelyű Alec Lee 2015-ben azt határozta el, hogy drága, minőségi luxusborokhoz megszólalásig hasonlító klónozott borokat fog készíteni – amelyeket aztán pénztárcabarát áron vásárolhatnak meg azok, akiknek a méregdrága eredetikre nem futja. Mindezt ültetés, metszés, szüret, érlelés, tehát úgy egyáltalán igazi szőlő nélkül. Terve ugyanis, hogy csak csupán, molekulákból állítsa elő a klónozott borokat.
460 négyzetméteres létesítményében, ahol folynak a laboratóriumi munkálatok, jelenleg is 8 kutatója dolgozik a legmodernebb technikákkal: gáz és folyadék alapú kromatográfiát, valamint tömegspektrométert is használnak. A kutatásnak és magának az egész ötletnek is az a lényege, hogy mivel ezekkel a technikákkal pontosan be tudják azonosítani a különböző boroknak minden egyes alkotó molekuláját, pontosan meg is van az összetételük, így már csak le kell másolni azokat, illetve megtalálni, hogy mi másból tudják előállítani a klónozott borokat.
Igen, a következő lépés tehát az alkotó molekulákat beszerezni más forrásból. Segítségükre vannak az élelmiszeripar számára molekulákat szintetizáló cégek, illetve vannak a természetben fellelhető elemek is, amikhez kivonatolva jutottak hozzá. Kiderült például, hogy a moscato barackillatát például ugyanaz a molekula biztosítja, ami a valódi barackban is megtalálható. Ha pedig megvannak a szükséges molekulák, azokat etanollal, vízzel és cukorral vegyítik, és a végeredmény pedig állítólag lenyűgöző: ugyanolyan íze lesz a klónozott bornak, mint az eredetinek. És ha ez nem lenne elég, különböző technikákkal még a vegyületeket is tudják úgy módosítani, hogy még az öregedés hatásai is érezhetőek legyenek a bor ízén.
A kutatással egyébként egész jól haladnak, pinot noir és Moscato d’Asti borokat már sikerült is reprodukálniuk, így tényleg nem kizárt, hogy hamarosan a luxusborok is megfizethető áron megtalálhatóak lesznek a boltok polcain.
Azért mi maradunk a szőlőnél.