A borok esetében a legtöbb információt a palackok címkéje hordozza, így érdemes tudni, hogy melyik jelölés pontosan mit is jelent. Több típusa létezik a boros címkéken szereplő jelöléseknek, adatoknak, így vannak köztük olyanok, amelyeket mindenképpen kötelező feltüntetni, és olyanok is, amelyek csak szabályozottan használhatók. Most ez utóbbi nagyon fontos információkról, adatokról lesz szó. Melyek is ezek, és mit is jelentenek pontosan?

Csak szabályozottan használható kifejezések – De miért?

Több, jelenleg szám szerint 29 olyan hagyományos, és egyéb korlátozottan használható kifejezés létezik a borokkal kapcsolatban, amelyek kizárólag a megfelelő rendeletben előírt feltételek teljesítése esetén tüntethetők csak fel a borok címkéjén. Nem kötelező tehát ezeknek a kifejezéseknek a használata, feltüntetése, ha azonban feltüntetik őket a címkén, akkor bizonyos feltételeknek, szabályozásoknak meg kell felelnie az adott bornak, az egyes oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM-ek) és oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ-k) termékleírásai pedig még szigorúbb szabályokat is felállíthatnak, sőt, akár még meg is tilthatják ezeknek a kifejezéseknek a használatát.

Mit határoz meg a szabályozás? 

A szabályozás pontosan meghatározza, hogy az adott kifejezés:

  • mely borászati termékek címkéjén tüntethető fel (ezek lehetnek pl. bor – ezen belül OEM, OFJ, Tokaj, stb. -, még erjedésben lévő újbor, likőrbor, pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, gyöngyözőbor, szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor, szőlőmust, vagy részben erjedt szőlőmust), de olyan kifejezések is léteznek, amelyek bármely borászati termék címkéjén szerepelhetnek,
  • meghatározza, hogy a kifejezés hagyományos kifejezés-e,
  • és, hogy melyek a kifejezés használatának feltételei.

Barrique, jégbor, primőr, újbor, muzeális bor, és társaik

A 29 kifejezés feltételeinek részletezése hosszabb terjedelmet venne igénybe, de néhány példán keresztül érdemes belekukkantani a szabályozás felépítésébe. Már ennyiből is láthatjuk, hogy mennyire összetett egy-egy kifejezés használatának szabályozása, és gyakran át is utal más szabályozások bizonyos pontjaira is:

A „barrique” kifejezés például kizárólag bor (OEM és OFJ) borászati termék címkéjén tüntethető fel, méghozzá abban az esetben, ha olyan bor kerül a palackba, amelynek egyharmadát 350 liternél nem nagyobb térfogatú, új tölgyfahordóban tárolták, egy másik szabályozásban szereplő, ide vonatkozó technológiát nem alkalmazták, és ha a bor a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges minősítés során a barrique hordóban való érlelésre jellemző érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik.

A „jégbor” kifejezés is kizárólag bor (OEM és OFJ) borászati termék címkéjén tüntethető fel, amennyiben túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával állították elő, természetes alkoholtartalma legalább 16,66 térfogatszázalék, maradékcukor-tartalma legalább 45 g/liter, és ha előállításához a szőlőt igazoltan legfeljebb -7 Celsius fokos hőmérsékleten szüretelték. A jégbor készítésére vonatkozó szándékot legalább 48 órával a tervezett szüreti időpont előtt be kell jelenteni az ültetvény területe szerint illetékes hegybíró részére.

A „primőr”, illetve az „újbor” kifejezést kizárólag a szüret évében palackozott borokon tüntethetik fel.

A „muzeális bor” kifejezést pedig olyan borászati terméken tüntethetik fel, amelyet legalább öt évig érleltek palackban.

A 29 kifejezés

A jelenlegi szabályozás szerint az alábbi kifejezések használhatók – természetesen szabályozottan – a boros címkéken. Érdemes megismerni őket, hogy tudjuk, ha ilyen kifejezést olvasunk a címkén, akkor az az adott tétel kizárólag a megfelelő szabályozásnak megfelelően készülhetett.

  1. „barrique” bor
  2. „blanc de blanc”
  3. „blanc de noir”
  4. „borkülönlegesség”
  5. „első szüret” vagy „virgin vintage”
  6. „főbor”
  7. „jégbor” (magyar)
  8. „muskotály” (magyar), vagy az Európai Unió bármely hivatalos nyelvének fordításában
  9. „nyerspezsgő”
  10. „primőr”
  11. „szemelt”
  12. „szűretlen” (magyar)
  13. „termőhelyen palackozva”
  14. „töppedt szőlőből készült bor”
  15. „újbor” (magyar)
  16. „válogatott szüretelésű bor”
  17. „ó” (fajtanév vagy a „bor” szó elé írva)
  18. „termelői pezsgő” (magyar)
  19. „cuvée” (francia) vagy „küvé” (magyar)
  20. „prémium” (magyar)
  21. „superior” (latin)
  22. „reserve” (angol)
  23. késői szüretelésű bor
  24. válogatott szüretelésű bor
  25. muzeális bor
  26. siller
  27. védett eredetű
  28. minőségi bor
  29. tájbor