A bor és a szőlő kapcsán is számos mítosz, boros tévhit kering a köztudatban: most segítünk leszámolni ezekkel.

A borokról szerzett sok ismeret mellett sok álhír, mítosz, boros tévhit is elterjedt. Ideje leszámolni ezekkel, ebben szeretnénk most mi is segíteni ezzel a kis összeállítással. Lássuk, mi mindent lenne jobb inkább nem is hallani többé, vagy még szerencsésebb esetben örökre elfelejteni.

5 boros tévhit, amelyekkel ideje leszámolni

1. „A jó bor mindig drága.” Tévedés, mert nem az ár határozza meg a bor minőségét. Hogy akkor mégis hány forintért vegyél bort? Szerintünk érdemes az ezertől öt-hatezer forintig terjedő tartományban keresgélni, mert itt jó áron találhatsz kellemes, jól fogyasztható italokat – a Dubicz webshopban is ilyen árfekvésben találsz finom borokat –, ugyanakkor egy ötvenezer forintos bor nem lesz ötvenszer olyan jó, mint egy ezer forintos.

2. „Sörre bor bármikor, borra sör meggyötör.” Ismered a mondást? Hát, nem tudjuk, ki találta ki, de talán csak szerencséje volt, vagy a rímeket használta ki, mindenesetre nem volt igaza – ennek semmilyen tudományos alapja nincs. Ha a meggyötrős részt el akarod kerülni, mi azt javasoljuk, menj biztosra, és sose keverd az alkoholokat, mindig maradj vagy egyiknél, vagy másiknál.

3. „Cuvée? Az a „futottak még” kategória.” Ismét egy tévedés. Ezek a házasítások kimondottan jól szoktak elsülni, mert a szőlőfajták erősségeit tudják ötvözni magukban, a borászok pedig a cuvée-k által még inkább megmutathatják kreativitásukat.

4. „Kékszőlőből vörösbor készül, és ennyi.” Hát, éppenséggel készül belőle fehérbor, rosé vagy siller is. A kulcs a kékszőlő héjában lévő színezőanyag, az adja a vörösbor színét. A héjon áztatás fázisának idejével trükközve készülhet viszont fehérbor (ilyenkor ez a fázis kimarad), rosé (ha kis ideig tart), siller (ha kicsit tovább tart) és vörösbor (ha hosszabb ideig tart).

5. „Ha eszem is a borozás előtt, mellé vagy utána, hamarabb kijózanodom.” Sajnos ez sem így van. Sem az evés, sem a vízivás nem befolyásolja májunk működését, amely óránként nagyjából egy dl bor alkoholtartalmát, 10 gramm alkoholt tud lebontani. A másnaposságot pedig nem a bor kéntartalma, hanem az alkohol vízelvonó hatása okozza, ezért jó, ha azért időnként vízzel is megtöltöd a poharad, nem csak borral.

Ha további boros tévhitek is érdekelnek, olvasd el régebbi összeállításunkat is. De ha a mítoszok helyett inkább úgy érzed, borban az igazság, és Te magad is inkább a borozásra koncentrálnál, akkor bontsd fel a kedvenc Dubicz borod, vagy rendeld meg webshopunkból. Tölts magadnak és a Szeretteidnek, és élvezd a pillanat varázsát.