Hazánk hat borrégiója bővelkedik csodás kirándulóhelyekben és szuper programokban. Soroljuk is, hol mit nézz meg és próbálj ki a nyáron, na meg, hogy hol milyen bort nyiss, ha koccintanál egy felejthetetlen nyárra.

22 borvidékünket hat borrégió foglalja magába, amelyek egész évben szuper kirándulási- és programlehetőségeket rejtenek. Te melyiket fogod először felkeresni? Bármelyikre essen is a választásod, egy biztos: nem maradsz szomjas. Lássuk, hol milyen borral érdemes koccintanod a felfedezés örömére és a legszuperebb nyári élményekre.

6 borrégió, szuper programlehetőségek, finom borok

1. Balaton borrégió: Ahogy a neve is mutatja, ide a Balaton körüli borvidékek tartoznak: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai.

Programtipp: A tó körül egymást érik a boros események, a Balatonfüredi Borhetek pedig szinte egész augusztusban tart. Badacsonyban pedig felmászhattok a tanúhegyre, ahol a balatoni panorámát csodálva tudtok bort kóstolni a borteraszokon. Tapolca és a szigligeti vár is abszolút megér egy kirándulást a környéken.

Bortipp: A Balaton borrégió legtöbb borásza olaszrizlinget termel, de ha erre jársz, mindenképp kóstold meg a kéknyelűt vagy a juhfarkat is.

2. Pannon borrégió: Kicsit délebbre, a Balaton és a Duna-Dráva által határolt országrészt nevezzük Pannon borrégiónak. Ide tartozik a Pécsi, a Tolnai, a Villányi és a Szekszárdi.

Programtipp: Látogass el a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe, a harkányi fürdőbe, a siklósi várba, vagy a palkonyai és villánykövesdi pincefalvakhoz. Jól sejted, ezzel a borrégióval legalább 4-5 napra kell tervezni, hogy ne maradjon hiányérzeted.

Bortipp: Ha erre jársz, a kékszőlőfajtákat részesítsd előnyben, mint a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a kékfrankos, a syrah, de ne hagyd ki a különlegességeket sem, mint a cirfandli és a kadarka.

3. Felső-Pannon borrégió: Ha a Balatontól északra támadna kedved kirándulni, irány a Felső-Pannon borrégió, amelybe a Soproni, a Pannonhalmi, a Neszmélyi, a Móri és az Etyek-Budai borvidék is beletartozik.

Programtipp: Látogass el Pannonhalmára, tekerjétek körbe a barátaiddal a Fertő tavat vagy töltsetek el egy felejthetetlen délutánt az Etyeki Korda Filmparkban.

Bortipp: A termesztett szőlőfajták elég változatosak errefelé, mind a fehérszőlő-fajták, mind pedig a kékszőlő-fajták esetében.

4. Duna borrégió: Legnagyobb borrégiónk a Duna-Tisza közén fekszik, három borvidéket foglalva magában: a Csongrádit, a Hajós-Bajait és a Kunságit.

Programtipp: A mediterrán hangulatú Baját fedeznéd fel inkább, vagy Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját? A választás a tied, ahogy a sok szuper élmény is, ami itt vár rád!

Bortipp: Hallottál már az ezerjóról? Ha még nem, itt nemcsak a nevét ismerheted meg, hanem meg is kóstolhatod. De elterjedt a cserszegi fűszeres, a rizlingszilváni, és van kadarka is.

5. Tokaji borrégió: Az UNESCO világörökség részeként is számon tartott borrégióba névadója, a Tokai borvidék tartozik bele, amely természeti adottságai mellett történelmi hagyományai miatt is megér egy(-két) kirándulást. És persze, a bort is meg kell kóstolni!

Programtipp: Tokaj óvárosában kihagyhatatlan egy hangulatos séta, és a Világörökségi Bormúzeumba is érdemes betérnetek. Este vegyél részt egy borkóstolón, másnap pedig fedezd fel a környéket: Mád, Tállya, Sárospatak vagy Boldogkőváralja éppúgy kihagyhatatlan, mint a Megyer-hegyi Tengerszem.

Bortipp: Ha Tokaj, akkor a furmint, a hárslevelű, a sárga muskotály, a kabar, a kövérszőlő és a zéta a jellegzetes fajták. Többet szeretnél megtudni ezekről? Akkor Tokajban a legjobb helyen jársz, és persze, borkóstolón is kötelező részt venni!

6. Felső-Magyarország borrégió: Az Északi-középhegységben fekvő Bükki, Egri és Mátrai borvidék alkotja ezt a borrégiót, amely csodálatos természeti adottságai mellett bőséges szőlőfajta-kínálattal is elvarázsol.

Programtipp: A régió minden szempontból kihagyhatatlan kirándulóhelye Eger, ahol hangulatos utcácskákon baktatva érhetsz fel a várhoz. A városban egymást érik a jó éttermek, és természetesen bort is tudsz kóstolni, amire az Egri Bor Ünnepe is szuper lehetőségeket nyújt. Ha viszont inkább a különleges boros élményeket részesíted előnyben, gyere el hozzánk a Dubicz Borászatba, és vegyél részt borkóstolóink bármelyikén, az élményfestőstől a szabadulószobáson át az extrémig.

Bortipp: Eltartana egy ideig, ha felsorolnánk, milyen borokat érdemes megkóstolni a Felső-Magyarországi borrégióban, mivel az engedélyezett szőlőfajták száma megközelíti a 60-at. Nálunk is bőséges a választék, kedvenceidet pedig akár otthonodba is rendelheted tőlünk, így mindig emlékezni fogsz a nálunk, velünk szerzett csodás élményekre!