Azt már tudjuk, hogy szilveszterkor idehaza bőségesen folyik a pezsgő, de hogy is van ez másfelé? Ismerjünk meg néhányat az italokkal kapcsolatos újévi szokások és érdekességek közül a nagyvilágból.

Hogy itthon hogyan szokás az újévet köszönteni, azt már biztosan nem kell bemutatnunk: a szilveszteri mulatozás elmaradhatatlan velejárója a pezsgő, illetve egyre többen nyitnak a gyöngyöző- vagy habzóborok irányába is. A lényeg a buborék, ami kellemesen izgalmassá és ünnepivé teszi a koccintást, és persze elegánsabbá varázsolja az óév búcsúztatását, az új esztendő fogadását. De mi a helyzet az italokkal kapcsolatos újévi szokások és érdekességek terén a nagyvilágban? Ebből adunk most egy kis ízelítőt.

Miért éppen pezsgővel ünneplünk?

Azért, mert a 19. századig szinte csak a kiváltságosok kortyolgathatták, annyira drága volt. És bár az 1800-as évektől a nagyipari gyártásnak köszönhetően szélesebb körben is elérhetővé vált, a pezsgőhöz fűződő érzéseink nem változtak: továbbra is a bőséget és a gazdagságot jelképezi, és emeli az ünnep fényét.

Italokkal kapcsolatos újévi szokások és érdekességek – 4 dolog, amit talán Te sem tudtál

1. Olaszország: Ha valaki, hát az olaszok pontosan tudják, hogyan kell ünnepelni. Nagy többségük szórakozóhelyen vagy családban szilveszterezik, és természetesen a poharakat is rendesen utántöltik. Az agrárszövetségek úgy becsülték, összesen több mint 85 millió pezsgősüveg felbontásával köszöntötték 2024-et az olaszok.

2. Spanyolország: A spanyolok 12 szőlőszemet esznek szilveszterkor. Ezt a hagyományt pontosan éjfélkor tartják, és minden óraütésre bevesznek egy-egy szemet a szájukba, hogy a következő 12 hónapra szerencsét hozzon.

3. Oroszország: Arrafelé az új esztendő beköszönte az év legnagyobb ünnepe. Úgy tartják, hogy ahogyan köszöntöd az újévet, úgy is fogod eltölteni, ezért mindent megtesznek, hogy szuper legyen a szilveszterük. Hogy a másnap kinek milyen, arról csak halvány sejtéseink lehetnek, de az egyik újévköszöntő szokásukat szerintünk érdemes megismerni. Amikor elérkezik az éjfél, az oroszok felírják a kívánságaikat egy papírra. Ezt elégetik gyertyával, majd a hamut belekeverik a pezsgőjükbe és megisszák. Furcsa, de állítólag működik.

4. Skócia: A skótok Hogmanay-nak hívják a szilvesztert, és nem pezsgőt isznak, hanem viszkit vagy hot pintet. Ez egy forró ital, ami sörből, viszkiből és tojásból készül. Náluk is vannak érdekes szokások, például az, hogy nem sokkal éjfél után a társaság egyik magasra nőtt, fiatal férfiembere kiáll a ház ajtajába, egy üveg itallal, egy mazsolás kenyérrel és egy darab feketeszénnel, hogy odacsalja a jó szerencsét.

Borfogyasztás januárban: fókuszban a minőség és a Vince nap

Bár sokan azt fogadják meg, hogy az új esztendőben kevesebb alkoholt fogyasztanak, mások reálisabb célnak érzik, ha az élményekhez kötődő italfogyasztásra (például vacsorákon, borkóstolókon, illetve a minőségre helyezik a hangsúlyt.

Ha minőségi bort töltesz a poharadba, másnap garantáltan elmarad a fejfájás és a macskajaj. Még akkor is, ha a számos Vince napi hagyomány egyik, számunkra legszimpatikusabbikát betartva Vince napján többször is utántöltöd. Ha bőségesen fogyasztasz bort, a hagyomány szerint elősegítsd az idei jó termést.

Hogy ennek a szokásnak a valóságban ténylegesen van-e köze ahhoz, hogy milyen lesz a termés, az persze rejtély. De inkább ne bízzuk a véletlenre, és koccintsunk legalább egyet Vince napján, január 22-én – ehhez érdemes már most kiválasztanod a poharakba kerülő finom, kiváló minőségű borokat.