Az élet a szüret után sem áll meg a borászatokban. Fussuk most át együtt, mit csinál a borász télen: milyen munkálatokat kell ilyenkor elvégezni.

A borászok élete tavasztól őszig szinte csak a szőlő körül forog. De vajon mi a helyzet a téli időszakban, amikor a földeken (látszólag) teljes a nyugalom, és nem történik semmi? Vajon a borászok januárban hátradőlnek és nincs más dolguk, mint – minden bizonnyal saját – kedvenc boraikat élvezve film- és sorozat maratont tartani, vagy azért ilyenkor is vannak teendőik? A kérdés persze, költői: az élet természetesen a leghidegebb évszakban sem áll meg a borászatok háza táján. Fussuk át együtt az ilyenkor esedékes kisebb-nagyobb teendőket.

Amikor a szőlőtőkék alszanak…

Amikor a szüret véget ér, és a szőlőtőkék nyugalmi állapotba kerülnek, elkezdődik a munka a pincékben: ezeknek a 75-80 százaléka a téli időszakban történik. A pincében érlelődő borokkal ilyenkor napi szinten foglalkozunk. A munka jellege attól is függ, hogy milyen bort szeretnénk készíteni. Ettől függ, hogy át kell-e fejteni a megfelelő hordókba, de a kóstolások, a különböző házasítások összeállítása vagy a bennük szereplő fajtaborok arányának az összehangolása is ekkor történhet.

A tél összességében a kevésbé látványos teendők időszaka. Ilyenkor finomodnak a tervek a következő hónapokra, tervezik a pénzügyi évet, futják át a költségeket a borászok. Sokan ilyenkor frissítik a weboldalukat, illetve aki új földeket akar vásárolni, annak is ilyenkor jöhet el az ideje. A beltéri kóstolók, borvacsorák is gyakoribbak decemberben és januárban. Ilyenkor nemcsak a pincészetben, hanem esetleg más városban vagy régióban is bemutathatják termékeiket a borászatok.

A tél egyik legizgalmasabb terméke, a jégbor

A téli fagy elengedhetetlen a jégbor elkészítéséhez. Ennek a természetes édes bornak az a titka, hogy a szőlőszemekben lévő víz még kint, a földeken megfagy, és a bogyók préselése is fagyott állapotban történik. Ilyenkor a szőlőszemekben csak a víz fagy meg, a cukor- és a zamatos beltartalom nem, így az koncentráltan kipréselhető a fagyott szemekből. Ez a zamatos és édes jégbor „receptje”.

Mit csinálnak a borászok télen, avagy munkálatok a szőlőben

Persze, a téli időszakot se úgy képzeld el, hogy olyankor a borász ki sem megy a földekre. Ilyenkor is rendszeresen kinézünk a szőlőre, decemberben és januárban pedig már elkezdődik a metszés. Ezt szinte lehetetlen gyorsan „letudni”, hiszen egyrészt képzett munkásokat igényel, másrészt rövidek a nappalok és hideg van (csak napi néhány órát lehet kint dolgozni). Harmadrészt pedig, ha csapadékos az idő, akár jó ideig nem lehet rámenni a földekre. Emellett a támberendezésekkel, azok javításával kapcsolatos munkák is januárban kezdődnek, és tavaszra ezeket is be kell fejezni.

Bár minden évszak más-más feladatokat tartogat a borászoknak, egy dolog biztos: Te bármelyik évszakban beszerezheted a kedvenc boraidat, illetve új kedvenceket ismerhetsz meg, akár az adott évszakra hangoltan.