Ha te is úgy képzeled, hogy borászatunkban ősz végétől tavasz elejéig megáll az élet, és mi csak a Dubicz borokkal megpakolt hűtőnk kedvéért szakítjuk meg időről időre a Netflix-maratonunkat, akkor hadd öntsünk a bor helyett most tiszta vizet a pohárba: elmeséljük, valójában hogyan telik nálunk ez a nyugalmas, de nem unalmas időszak.

Kérdezz csak meg bárkit a környezetedben, hogy mit csinál a borász télen, szinte le mernénk fogadni, hogy kétféle választ fogsz kapni: az egyik, hogy élvezi a saját borait, a másik pedig, hogy pihen. Ezek nem állnak teljesen távol az igazságtól, de ezen kívül is van jó pár feladat, amit a téli időszakban lehet (vagy épp kell) elvégezni. Vegyük most sorra ezeket.

5+1 dolog, amit a borászok télen csinálnak

1.Még szüretel: És nem azért, mert ellazsálta a szüreti időszakot, hanem, mert bizonyos borok, például a kései szüretelésűek, aszú vagy jégbor esetén későbbre tolódik ez a fontos munkafázis. De a kései szüret is véget ér legkésőbb decemberben, utána már inkább csak a pincében és az irodában van dolga a borásznak.

2.Újbor, te csodás: Az újborok közül vannak, amelyeket egyből palackoznak, másokat hordókba töltenek. Ehhez is kapcsolódik egy-két fontos feladat, például el kell dönteni, milyen hordóba kerüljön az újbor, vagy ha esetleg ki kell venni az előző évi borokat, hogy helyet csináljunk az újnak, erre is az évnek ebben a nyugalmasabb időszakában van lehetőség.

3.És ha már az újborokat említettük, ne feledd, hogy a borászatok Márton-nap körül mutatják be újboraikat , amelyeket számos rendezvényen meg lehet kóstolni. Mert hogy számos szakmai programra, kiállításra, közönségtalálkozóra és más eseményre is ilyenkor kerül sor. Például februárban rendezik meg az ország legnagyobb borkóstolóját, a Borjour Magnumot.

A Dubicz Borászat Újbor Csomagjában 6 finom, friss újbort találsz, és ezeket kortyolgatva koncentráltabb ízekkel, izgalmas aromákkal találkozhatsz. A könnyedség és a másnapi jó közérzet is garantált, ezek a borok ugyanis senkit sem kólintanak fejbe.

4. Számvetés és számolgatás: Mint sokan mások, a legtöbb borász is összegzi az évet decemberben, illetve átgondolja a következő évben rá váró feladatokat. Ez a tervezgetés, a marketingstratégia és a weboldalfrissítések átgondolásának időszaka, de ha valami komolyabb beruházásra lenne szükség, azt is jó ilyenkor már betervezni.

5.Metszés: Január környékén pedig jön a metszés, amiből már mindenki láthatja, hogy a borász télen is csinál valamit (főleg, ha Facebookon és Instagramon is posztolja).

+1: Borkóstolók, programok: Hogy a borászatokban mennyire nem áll meg az élet télen, azt jól mutatja a borkóstolók és más, a belföldi turizmusnak köszönhető programok emelkedő száma is: szerencsére Ti, kedves Borrajongók egyre szívesebben ajándékoztok bort és ehhez kapcsolódó élményt, amit egyrészt szívből köszönünk Nektek, másrészt ezúton is bátorítani szeretnénk Titeket, hogy csak így tovább!

Gyertek el hozzánk, a Dubicz Borászatba is, és vegyetek részt különleges borkóstolóinkon! Arra pedig, hogy igazi családias környezetben, egyenesen a Dubicz Borászat tulajdonosának kísérőszavaival éljétek át ezt az élményt a közeljövőben, nem is kell sokat várnotok: december 3-án ugyanis erre is lehetőségetek van Nyitott borkóstoló programunk keretében. A részletekért kattintsatok IDE!

Felhasznált forrás: https://bor.hu/magazin/mit-csinalt-a-borasz-telen