Azt már tudjuk, hogy a bor egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen összetevője az alkohol, de vajon mitől függ, hogy a palackban lévő bornak mennyi az alkoholtartalma, és ami még fontosabb, a bor szempontjából mire is következtethetünk ebből az adatból? Mit érdemes tudni az alacsonyabb, valamint a magasabb alkoholtartalmú borokról, ízvilágukról, felépítésükről, fejlődésükről és élettartamukról?

Fontos adatok a leendő alkoholtartalomhoz

Hogy mekkora lesz egy bor végső alkoholtartalma, sok mindentől függ, de már szüretkor is lehet következtetni a várható nagyságrendű alkoholtartalomra, méghozzá a mustfok, vagy a BRIX% értékből. Mivel az alkohol cukorból keletkezik élesztők segítségével erjedés útján, nagyon fontos, hogy a szőlőszemben, majd később a mustban mennyi cukor áll rendelkezésre, amelyből alkohol képződhet. Ezt műszerek segítségével mérik meg, és úgynevezett magyar mustfokban, vagy BRIX% értékben határozzák meg. A BRIX% a cukor és a folyadék arányát jelzi az oldatokban, vagyis borok esetében azt fejezi ki, hogy hány gramm cukor van 100 gramm mustban.

A kapott érték alapján megállapítható, hogy maximálisan mennyi lehet majd a kész bor alkoholtartalma. Természetesen ez csak egy lehetséges maximum érték – tehát a rendelkezésre álló cukorból ennél több alkohol biztosan nem jöhet majd létre – viszont korántsem jelenti azt, hogy az erjedés után ez az alkoholtartalom benne is lesz a borban, lehetséges, hogy ennél kevesebb képződik majd.

Mi számít alacsonynak, és magasnak?

Mivel a borok alkoholtartalmát kötelező feltüntetni a boroscímkéken, így mindegyik palackon megtaláljuk a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban (% vol) kifejezve, fél térfogatszázalék-egységekben (tehát egészre, vagy félre kerekítve). Bár nem általánosítható, hiszen léteznek kivételek, de alapvetően az alkoholtartalom mértékéből az alábbiakra következtethetünk:

Az alacsonyabb alkoholtartalmú borok

Az alacsonyabb, tehát 11-12,5% alkoholtartalmú borok általában könnyedek, lendületesek, frissek, kevésbé testesek, karcsúbb felépítésűek, aromáikban pedig leginkább az elsődleges, vagyis primer ízek és illatok dominálnak, gyümölcsösek, virágosak, vagy fűszeresek, jól ihatók, és pontosan alacsonyabb alkoholtartalmuk miatt nagyon jóleső borok. Fontos is, hogy az ilyen típusú boroknak alacsony legyen az alkoholtartalma, hiszen így maradnak lendületesek, jobban érvényesül szép savkészletük, míg a magas alkoholtartalom elnehezítené a bort.

Amikor lendületes, friss bort, vagy esetleg buborékos tételt, például gyöngyözőbort szeretne készíteni a borász, nagyon fontos a megfelelő szüreti időpont kiválasztása, hiszen ezeknél a boroknál nem szükséges a szőlőnek túlérettnek lennie, sőt, egy korábbi szüreti időponttal és érettséggel a szép savtartalmat és az elsődleges aromákat még inkább ki tudják kiemelni.

Mátra sorozatunk valamennyi tétele a fenti kategóriába tartozik. Ezek a borok akár a hétköznapok minőségi tételei lehetnek bármely alkalomra, hiszen frissességük, jól ihatóságuk mellett kiváló ár-érték arányúak is. A 11,5%-os alkoholtartalmú kedves, szőlővirágos Muscat Ottonel-től kezdve, a 12%-os alkoholtartalmú Irsai Olivéren, Olaszrizlingen, Kékfrankos Rosén, valamint a vörösborokon, a Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-n, valamint a Kékfrankos-Cabernet Sauvignon-on át, egészen a 12,5%-os Sauvignon Blanc-ig bezárólag.

1014 néven prémium kategóriában is készítünk alacsonyabb alkoholtartalmú, termőhelyet és fajtát gyönyörűen közvetítő, ízig-vérig Mátrai borokat, méghozzá különleges alapanyagból, válogatott szemekből. Ilyen például az üdítő buborékokkal játszó Zsizsi Frizzanténk, 1014 Irsai Olivérünk, 1014 Cabernet Sauvignon Rosénk, és 1014 Sauvignon Blanc-unk.

A közepes alkoholtartalmú borok

A közepes, tehát 13-14% alkoholtartalmú borok általában már lehetnek testesebbek is, közepesen érett gyümölcsös, vagy komplexebb illat- és ízvilággal, és lehetnek részben, vagy teljes egészében hordós érlelésűek. A magasabb alkoholtartalom miatt ezeket a borokat akár már kicsit kerekebbnek is érezhetjük, miközben savtartalmuk miatt továbbra is vibrálók és élettel telik. 1014 prémium kategóriás sorozatunk néhány tétele is ide tartozik, így például a 13% alkoholtartalmú 1014 Szürkebarát, a 13,5% alkoholtartalmú Muscat Ottonel, a mézes, bársonyos, szép hordóhasználattal készített 1014 Hárslevelű, illetve a gazdagon fűszerezett vanília, őszibarack, és ananász aromájú 1014 Chardonnay, de egyedi borkülönlegességeink között is ott szerepel ez a kategória Mátra Superior Olaszrizling barrique borunk 13%-os alkoholtartalmával.

A magas alkoholtartalmú borok

14% alkoholtartalom felett már magas alkoholtartalomról beszélünk, de korántsem kell tartani ettől. Nagyon szép borokat találhatunk ugyanis ebben a kategóriában, amennyiben a bor felépítése megfelelő egyensúlyban van, vagyis ha a magas alkoholtartalmat megfelelő savkészlet, aromaprofil, és test balanszírozza, ráadásul a magasabb alkoholtartalmú borok hosszabb ideig érlelhetők, tárolhatók is. Ezek a borok általában már erőteljesen érett jegyeket mutatnak, testesek, telt ízűek, mély színárnyalatúak, és leginkább hordós érlelésűek. Ilyen a mi Exkluzív sorozatunk gyöngyszeme, a Fríz Hárslevelű 2008-as tétele 15%-os alkoholtartalmával. Túlérett szőlőként szüretelt Hárslevelűnk ritka komplexitást ért el 2008-ban. Illatában még kacéran virágos, nektárosan bódító, ízeiben viszont a töppedt szőlő, napszárított barack, aszalt füge és a sziklaszilárd savszerkezet alkot különleges harmóniát.