Íze miatt isszuk, társasági élményekkel kötjük össze, de Te például tudod-e, milyen fontos lehet a bor egészségünk és fiatalságunk megőrzése szempontjából is? Most összeszedtük, mit érdemes mindenképp elraktározni magadban ezzel kapcsolatban.

A bor finom, ezt mondanunk sem kell. Amikor pedig belekortyolsz a kedvenc borodba, az olyan, mintha belülről kapnál egy sokat mondó ölelést. Ezen kívül mosolyra hangol, és a társaságot is előbb átjárják tőle a jókedv hullámai. Persze, az is tény, hogy volt olyan időszak az emberiség történetében, amikor víz helyett itták, tehát a túléléssel jelentett egyet. De arra is elég hamar rájöttek – szerintünk valószínűleg a nők –, hogy jót tesz a szépségnek is. A Napkirály udvarában állítólag a hölgyek óborral frissítették fel az arcukat. Jóval később a kozmetikai ipar is felfedezte magának, de nemcsak a bőrápolás, hanem az egészségmegőrzés szempontjából is érdemes pár szót szólni a borról. De kezdjük a szőlőnél!

„Csoda” a szőlőszemekben

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek igazi éléskamrájának felel meg egyetlen apró szőlőszem. Van benne A-, B1-, B2-, B6-, E- és C-vitamin, de kálium, kalcium, nátrium, foszfor, fluor, vas és magnézium is. A magja és a maghéja a legértékesebb, mert az összetevők itt koncentrálódnak legjobban.

Miért jó a bor, mi van benne?

A legtöbb kutatás a vörösbor jótékony hatásait vizsgálta, úgyhogy most elsősorban erről lesz szó itt is. Hogy miért tesz jót nekünk, persze, mértékkel fogyasztva? Mert a szabadgyökök káros hatásaitól védő antioxidánsokat tartalmaz, mint például a gyulladáscsökkentő rezervatrol és polifenolok. Utóbbiak a vörösborban elég magas koncentrációban vannak jelen, és ennek köszönhetően csökkenhet például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az anyagcsere-betegségek kockázata.

A bor gyulladásgátló tulajdonságai miatt segíthet abban is, hogy akár olyan súlyos betegségeket is sikerüljön megelőzni, illetve elkerülni, mint a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok.

Bor a szépségápolásban

Ahogy fent már említettük, a szépségipar is lecsapott a borra, mint „csodaalapanyagra”, hiszen antioxidánsai révén fokozza a bőr rugalmasságát, tisztaságát és ragyogását. Ma már külön neve is van a borral történő szépülésnek: ez a vinoterápia. Az alapok a franciáktól származnak, de ma már nem kell olyan messzire utaznod, ha ki akarod próbálni: a vinoterápiás kezelések széles, és egyre szélesedő skálája itthon is sok helyen elérhető.

Ha viszont inkább kortyolgatnád, mint magadra kennéd, akkor is sokat tehetsz a külsődért. Hiszen „belsőleges oldat formájában” gyorsíthatja a véráramlást, ami segíthet a ráncok és az öregedés elleni harcban, antioxidánstartalma révén pedig a hasi zsírral is még nagyobb sikerrel számolhatsz le.