Te is rendszerint fájó szívvel dobod ki a szebbnél szebb borosüvegeket, a sok helyet foglaló borosdobozokat, de még a helyes kis parafadugókat is, mert nem tudod, mit kezdj velük? Mi most adunk néhány szuper DIY tippet!

Az üveg

Sokáig divat volt az üres italos üvegeket eredeti formájukban – természetesen belülről alaposan kimosva – eltenni, emlékbe. A konyhaszekrény vagy a nappaliban a szekrénysor tetején sokunknak ott díszelegtek egymás mellett a szebbnél szebb üvegek. Egyrészt szép pillanatokat idéztek fel bennünk, másrészt az embernek tényleg nem volt szíve kidobni, mert „olyan szép”. Ismerős? Aztán az üvegek csak gyűltek és gyűltek, majd egy lakásfelújítás, esetleg egy költözés során végül mégis a szemétben kötöttek ki.

Manapság más a helyzet, mivel kifejezetten elavult és egyáltalán nem divatos a lakásunkat üres üvegekkel díszíteni. Ebben a formában legalábbis. Ám egy-két ügyes trükkel megúszhatod azt, hogy kidobd ezeket a gyönyörű üvegeket és otthonodnak is egyedi, különleges megjelenést kölcsönözhetsz. A praktikumról és a környezettudatosságról nem is beszélve.

<< 6 borászati kifejezés, amit nem árt ismerni >>

Miután leszedted az üvegről a címkét és alaposan ki-, illetve lemostad kívülről és belülről is, készíthetsz belőle madáretetőt, de gyertyát beleállítva nagyon mutatós kis gyertyatartó is lehet. Üvegfestékkel vagy akár táblafestékkel lefestve gyönyörű vázává alakíthatod, ha pedig igazán bevállalós és ügyes vagy, akkor félbevágva készíthetsz belőle cserepet a növényeid számára, vagy akár lámpabúrát is a konyhába.

Doboz

A legtöbb, dobozban is megvásárolható bornak gyönyörű a doboza is. És mennyire praktikusak ezek a dobozok! Masszívak, mert fából vannak, és rengeteg dologra felhasználható, attól függetlenül is, hogy van-e zárható fedele.

<< Melyik a kedvenc borod? Ezt árulja el rólad! >>

Egy ügyes kezű barkács férj könnyen felfúrhatja a falra, és lehet belőlük különleges lebegő polc, de egymás mellé és egymásra rögzítve egész különleges formájú szobaszekrény készülhet belőle. Négy lábbal vagy görgővel az alján akár éjjeliszekrény is lehet, néhány térelválasztót beletéve pedig akár egy tároló doboz is lehet papírjaink, otthoni kütyüjeink, de igazából az ég világon bármi számára. És a kedvenc DIY tippünk: két doboz fejre állított L alakban rögzítve, szintén két kötéllel körbetekert oszloppal kitámasztva tökéletes macskalak és kaparófal lehet.

diy tippek borosüveg borosdoboz

Dugó

A borosüveg és a doboz is rengeteg dologgá átalakítható, ám mégis a parafadugó az, ami a legkreatívabban, a legtöbb mindenre felhasználható. Lehet belőle képkeret, szőnyeg, ajtódísz, madáretető, de még akár üvegvázába színes gyöngyök helyett is mutatósabb, egyedibb választás lehet.

Neked melyik ötlet tetszik a legjobban?