A mértékletes borfogyasztás során fellépő jótékony élettani hatásokról már több ezer oldalt teleírtak a téma szakértői, többek közt mi is a blogunkon, például ITT, ITT, ITT , ITT és ITT – mindazonáltal a bornak tulajdonított erősségek némileg más szemszögből is megvizsgálhatók. Lássuk hát a legjobb boros helyeket és felhasználási módokat, kicsit másképp, mint ahogy eddig megszokhattuk.

A világ több pontján is találkozhatunk már olyan szállodákkal, amelyek kifejezetten a borkedvelőket célozzák meg. Portugáliában, Argentínában, de az Egyesült Államok több államában is, találhatóak olyan hotelek, amelyek egész nap boros programokat ígérnek. Bortaposás, szüretelés, borkészítés, de ami általában mindenki kedvence: borkóstolás, borivás akár egész nap.

Egy méltán híres londoni szépségközpont, az Ella Di Rocco Wellness Medispa egy picit másképp, de már évek óta használja a bort, mint szépészeti eszközt test- és arckezelései során: a repertoárban többek között merlot alapú testradír, kádfürdő, valamint a merlot szőlőből kinyert szőlőmagos testmasszázs is szerepelnek. Mindemellett a vörösboros testtekercselés több fajtájából is választhatnak a kedves vendégek legyen szó test-detoxikációról vagy energizálásról. A szalon alapítói és munkatársai azt az álláspontot képviselik, mely szerint a vörösborban található antioxidánsok egészen különleges hatással vannak a bőrre, többek között a fiatalság elixírjeként is emlegetik. A kezelések egytől egyig természetes alapanyagok felhasználásával, borból, szőlőléből, szőlőmagból és szőlőhéjból történnek.  A szőlőben található polifenol ugyanis stimulálja a bőr öntisztító folyamatát, így fiatalítva, hidratálva azt.

Szerencsére manapság nem csupán külföldön, hanem belföldön is lehetőségünk nyílik modern, boralapú kezelések kipróbálására. Sőt, mindezeket az úgynevezett „gasztro-wellness” túra keretei között is kipróbálhatjuk. A gasztro-wellness lényege, hogy a testet minden szempontból szépíti – a vörösbort (hasonlóan külföldi párjához) test- és arckezelések során is felhasználják, valamint az étkezés megfelelő momentumaihoz is párosítják. A bor így nem csupán kívülről szépíti a vendéget, hanem a kezelés során többek között az érrendszerre, keringésre gyakorolt belső hatását, izomlazító, közérzetjavító hatását is kiaknázzák.

Fotó: DanubiusHotels.Com

A kezelések között igazi különlegességekre is bukkanhatunk: az igazi hungarikumnak számító borkrém masszázs ellazítja a testet, fiatalítja a bőrt, mindazonáltal igény szerint lehet serkentő, nyugtató vagy akár bőrtápláló, bőrfiatalító hatású is. A vendégeknek lehetősége nyílik a testmasszázst vörösboros pezsgőfürdővel vagy személyre szabott kádfürdővel kombinálni a tökéletes hatás elérésének érdekében, így kiaknázva a vörösbor igen magas antioxidáns tartalmát. Egy szó, mint száz akár külföldön, akár belföldön szeretnénk igénybe venni a fent kifejtett szolgáltatásokat, a „borturizmus” egészen új változatával találkozhatunk, ha bor alapú bőrfiatalításra adjuk testünket és lelkünket.