Burgundiából indult világhódító útjára, a világ legismertebb fehérborszőlő-fajtái közé tartozik, és nemcsak a borospalackokban találkozhatunk vele, hanem Franciaország eredetvédett pezsgője, a Champagne alapanyagát is adja. Ismerkedjünk meg a Chardonnay-val!

A fajta szó szerint meghódította a világot, hiszen valamennyi szőlő- és bortermelő országban ismerik és termesztik. Nagyon jól alkalmazkodik a különböző időjárási viszonyokhoz és talajokhoz, legkedveltebb helyei a vulkanikus eredetű és az agyagos területek, ahol karakteres, aromaanyagokban gazdag bort eredményez. Magasabb mésztartalmú talajokon kicsit karcsúbb felépítésű, és savakban gazdagabb lesz bora – ezért is telepítik előszeretettel ilyen adottságú területekre, amennyiben pezsgőalapanyagnak szánják -, de gyümölcsössége ezeken a területeken is nagyon szépen érvényesül. A Chardonnay ásványi anyagokban gazdag talajokon is nagyon jól érzi magát, ráadásul gyönyörűen képes közvetíteni borában az ásványos, minerális jegyeket.

Magyarországon belül csaknem valamennyi borvidéken telepítik, így a Mátrai borvidéken is. Borászatunk a Kékes-tetőre utalva, 1014 néven jelenteti meg minden évben a borászat legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borait, köztük az 1014 Chardonnay-t is, melynek 2016-os évjárata gazdagon fűszerezett vanília, őszibarack és ananász illatú bor. Ízében a fahordós érlelés határozottan jelen van, és a gyümölcsök is meg tudják mutatni magukat édes citrusok, körte és nyári alma formájában. Érdemes még kiemelni a magas mésztartalmú Etyek-Budai borvidéket is, ahol pezsgőalapanyag-termesztés céljából találunk nagyobb Chardonnay ültetvényeket.

A világon szinte mindenhol Chardonnay néven említik és ismerik a fajtát, hazánkban azonban közepes méretű, szabályos, szinte tagolatlan levele miatt Kereklevelű néven is ismert. Egyes kutatások szerint véletlen, spontán kereszteződéssel jött létre a Pinot Noir és a Gouais Blanc nászából. Legjelentősebb termőhelye Franciaország, ezen belül is Burgundia és Champagne. A Grand Cru ültetvények Chablis-ban találhatók, itt a talaj már szinte „krétás”, a borokban pedig dominál a tűzköves, puskaporos jegy, a markáns mineralitás.

 

A Chardonnay borok felépítése és ízvilága jelentős mértékben függ az adott éghajlattól, és a borok készítési módjától – reduktív, vagy hordós – is. Hűvösebb éghajlaton, illetve reduktív eljárással készítve a Chardonnay-k frissek, citromsárgás-zöldes színűek, üde savakkal, valamint fűre, zöldalmára, citrusokra, és friss gyümölcsökre emlékeztető aromákkal. Melegebb klímán, illetve fahordós érlelést használva aranysárga, testes, vajas, krémes, lédús barack, körte, valamint vaníliás, füstös, pörkölt-fás jegyekkel rendelkező bor lesz a végeredmény. Ha pedig egészen meleg klímán terem az alapanyag, már a trópusi gyümölcsök ízvilága is beköszön.

Gyakran találkozhatunk a Chardonnay kapcsán az úgynevezett battonage technológiával is, amikor a hordó vagy a tartály alján összegyűlő finomseprőn – amely főképp élesztőt tartalmaz – tartják, érlelik a bort, és a seprőt többször felkeverik. Ezzel ez eljárással még több zamatot és krémes struktúrát tudnak adni a bornak.

A Chardonnay borok változatosságuknak, sokoldalúságuknak köszönhetően a gasztronómiában is széles körben elhelyezhetők. A kerekebb, testesebb, részben, vagy teljesen tölgyfahordóban érlelt, krémesebb-vajasabb Chardonnay-k például zöldség-krémlevesekhez, szárnyas húsokhoz, borjúhoz, tejszínes-olaszos tésztákhoz, vagy tejszínes-fehérboros mártással készült halételekhez passzolnak. A frissebb, reduktív, vagy ásványosabb tételek például ropogós salátákhoz, vagy meleg zöldséges, neutrálisabb ízvilágú előételekhez párosíthatók, de a tenger gyümölcsei, egy könnyű tonhalhab, vagy ráksaláta is remek választás. Sajttálakhoz is kiváló kísérő a Chardonnay, frissebb savú tételei leginkább Edami, Trappista, vagy Ementáli jellegű sajtokhoz kiválóak, ha pedig hordós érlelésű Chardonnay-t választunk a sajt mellé, tegyünk a sajthoz kísérőnek például egy kis fűszeres alma- vagy körtechutney-t is, szépen kerekíti majd az étel-borpárosítást.