Tengeren túlról sorozatunk előző részeiben három, az egyenlítőtől délre található ország, Chile, Ausztrália, valamint Új-Zéland borászatával és boraival ismerkedtünk meg. Továbbra is maradunk a déli féltekén, ugyanis egy olyan kontinensre és annak borrégiójába utazunk, amelyről talán elsőre nem is a bor jut eszünkbe, pedig mára ez az egyik legjelentősebb exportcikkük. Ismerjük meg Dél-Afrika borászatát és borait.

A kilencvenes évek nagy fordulata

Dél-Afrika borászatának indulása – pontosabban az első tőkék érkezése és eltelepítése – az 1600-as évek közepére tehető, és ettől kezdve nagyjából az 1800-as évek közepéig szépen ívelt is felfelé. Majd a történelem viharaiban összeomlott, illetve a filoxéravész is sújtotta a tőkéket. Bár 1972-ben létrejött, és 1973-tól érvénybe lépett a WO, vagyis a Wine of Origin eredetvédelmi rendszer, mely felügyeli a borokat és a birtokokat, az igazi áttörést és a nemzetközi ismertséget a kilencvenes évek eleje hozta meg Dél-Afrika számára. Az apartheid – vagyis a faji megkülönböztetés politikája – ugyanis összeomlott, így megkezdődhetett a szabad kereskedelem a világ egyéb országaival. Innentől kezdve Dél-Afrika borászata nagy utat járt be, nagy fejlődésen és megújuláson esett át az elmúlt évtizedekben.

A legjelentősebb borvidékek

Dél-Afrika borvidékei leginkább az óceán partjához közel fekszenek. Talán a legismertebb közülük a Fokvárostól nem messze eső melegebb éghajlatú Stellenbosch körzet, amely a Partvidéki régióban fekszik. Zömében itt találhatók a dél-afrikai „húzónevek”, vagyis a legnevesebb pincészetek, és – a közelben elterülő hűvösebb Paarl vidékével együtt – ez a nemzetközi szinten is elismert Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay és Sauvignon Blanc borok termőhelye is. Franschhoek is ígéretes régió Syrah, Sémillon és Cabernet Sauvignon boraival, de a legjobb éttermeket és séfeket is ezen a vidéken érdemes keresnünk.

A dél-afrikai szőlőfajták

Szőlőfajták terén is változott Dél-Afrika, hiszen míg korábban túlnyomórészt a fehér fajták dominanciája volt megfigyelhető, egy idő után inkább a vörösborok kerültek előtérbe. Leginkább világfajták találhatók az ültetvényeken, így például fehér fajták terén a Franciaországban őshonos Chenin Blanc, a Sauvignon Blanc, illetve a Chardonnay, de olyan fajták is jelentős területeket képviselnek, mint a francia Colombard, illetve az Alexandriai Muskotály, valamint a Sémillon.

Kékszőlők közül mennyiséget tekintve első helyen áll a Cabernet Sauvignon, ezt követi a Shiraz/Syrah, valamint a Merlot. Utánuk következik Dél-Afrika saját szőlőfajtája, a Pinotage. Ez a kékszőlő-fajta a Pinot Noir és a szintén francia Cinsault fajta keresztezéséből jött létre 1925-ben a Stellenbosch-i Egyetem professzora, Abraham Perold szőlész által. Nemzetközi szinten is ismert fajtává vált, a dél-afrikai tételek közül pedig sok nemzetközi szinten is ismert és elismert bort eredményezett.

Pezsgő is – Cap classique

Ami a franciák champagne-ja, az olaszok Franciacorta-ja vagy a spanyolok Cava-ja, vagyis a tradicionális eljárással készült helyi pezsgő, az Dél-Afrikában a Cap classique. Az eljárás mindegyik esetben ugyanaz, vagyis a tradicionális pezsgőkészítés – más néven méthode traditionnelle – lépéseit követi. Attól fogva, hogy az alapbor palackba kerül, a pezsgő mindvégig ugyanabban a palackban is marad, vagyis mind az erjesztés és a buborékok „kinyerése”, mind pedig az érlelés ott történik. A Cap classique pezsgőket Chardonnay, Pinot Noir, esetleg némi Pinot Meunier, Chenin Blanc, illetve Pinotage fajtákból készítik.