Hidegen vagy melegen?

Az előételek világa nagyon változatos, rendkívül sokféle alapanyagból, hozzávalóból elkészíthetők, akár különböző húsfélék, zöldségfélék, de még gyümölcsök, tojás, tészták, sajtok is felhasználhatók hozzá. Legyen akár hideg, akár meleg az előétel, fontos, hogy – mivel ez a „bemelegítő” fogás – mindenképpen kis adagot tálaljunk belőle, és lehetőség szerint inkább könnyedebbre, kevésbé fűszeresre hangoljuk őket, hogy ne telítsék el se a gyomrunkat, se az ízérzékelésünket a további fogások előtt. És hogy mit is készíthetünk előételnek? Salátákat, krémeket, pástétomokat, mártogatókat, kocsonyákat, zseléket, töltött húsokat vagy zöldségeket, felfújtakat, mini szendvicseket/kanapékat, különböző tartárokat (például lazac, rák, zöldség, tonhal) – és a sort a végtelenségig lehet folytatni.

Az előételek borpárjai

Mivel az előételek könnyedek, borok terén is a lendületes, friss tételek közül érdemes választani. Csupa ilyen kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös borból áll Mátra sorozatunk, melynek fehér- és roséborai tökéletesek előételekhez, de borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült 1014 sorozatának tételei is remekül passzolnak hozzájuk.

Ajánlunk is néhány előétel-borpárost!

Mind a salátáknak, mind pedig a bodzának szezonja van, így érdemes különböző ropogós, friss salátalevelet egy kis citrusos-bodzás vinaigrette-be forgatni. Ehhez a nagyon könnyű, illatos és finom előételhez bátran választhatunk akár buborékos tételt is, mint amilyen a tavasz teljes illatáradatát felvonultató, üde és izgalmas, Muscat Lunelből készült gyöngyözőborunk, a Zsizsi Frizzante, de az illatos, bodzavirágos, kerek savú Dubicz Irsai Olivérünk is remek kísérője lehet. 

Egy könnyed avokádókrém igazán frissítő és lendületes lesz, ha némi citrussal is „feldobjuk”, így ehhez az előételhez mindenképpen hasonló karakterű bort ajánlunk, mint amilyen például a gördülékeny, jó ivású Dubicz Sauvignon Blanc borunk.

A klasszikus Caprese saláta sokak kedvence. Csupán érett paradicsom, finom bivalymozzarella, friss bazsalikomlevelek, olívaolaj, só és bors szükséges hozzá, no meg persze egy szuper borkíséret, mint például Mátra sorozatunk Dubicz Kékfrankos Roséja.

Egy kis citrussal frissített pappardelle tészta bőrén sült lazaccal prémium 1014 Cabernet Sauvignon Rosénkkal alkothat remek párost, míg egy selymes, krémes rizottó spárgával elkészítve prémium 1014 Sauvignon Blanc-unk kíséretével lesz ellenállhatatlan, és garantáltan étvágygerjesztő.

Ha friss, fehér húsú halakból, rákból vagy tengeri herkentyűkből készítünk előételt, remek társa lehet Mátra sorozatunk Dubicz Olaszrizlingje. De élénk savai miatt szuper kísérője akár halkocsonyának, vagy a kicsit zsírosabb falatoknak is, mint amilyen például a szárnyas- vagy sertésrillette, főképp, ha egy kis frissítő kapribogyót is teszünk bele, vagy száras kaprigyümölccsel kínáljuk.