Kétségbeesésnek helye nincs: az elkövetkezendő év akkor is csodálatos lehet, ha az egyedülállóként éri az embert. Gyakran hangoztatott mondat – sőt, már-már közhelyszámba megy –, hogy minden korszaknak megvan a maga szépsége. Ez ugyanúgy vonatkozik az önmagunkkal töltött időre, mint bármi másra. Ehhez pedig korosztályonként más-más bor passzol.

A tinédzser és huszonéves korosztálynak van a legkevesebb oka a panaszra. Ebben a korszakban ugyanis még annyi baráttal, haverral, akkora társasági körrel bírunk, hogy az egyedüllét, mint olyan, fel sem tűnik. Válasszunk saját magunk és barátaink számára valamilyen könnyű, barátságos, vidám italt – például a Dubicz 1014-es kollekciójának Cabernet Sauvignon Roséját. Élvezzük, hogy szabadok és fiatalok vagyunk, bulizzunk okosan, de felszabadultan.

Amennyiben az egyedüllét a harmincas éveinkben talál ránk, több okunk is lehet az örömre. Életünk ezen szakaszában már rendelkezünk saját egzisztenciával, nem függünk senkitől és semmitől. Válasszunk valamilyen egzotikus vagy régóta vágyott úti célt, és keljünk útra. A legtöbb utazási ajánló bakancslistán említi az egyedül utazást legalább egyszer az életben. A kalandot megelőző este pedig bontsunk fel egy igazán különleges, az alkalomhoz illő bort, mint amilyen a Dubicz Fríz kollekciójának Olaszrizling Barrique-ja. Élvezzük minden cseppjét, és koncentráljunk az előttünk álló váratlan izgalmakra.

A negyvenes éveinkre valószínűleg már tisztába jövünk a saját ízlésünkkel, mind a borok, mind a párkapcsolatok területén. Ha szerencsések vagyunk, már ismerjük a legjobb borbárokat, váltottunk már pár szót a legjobb sommelier-vel. Keressünk egy kedvünkre való éttermet, fogjuk az ezeréves barátainkat vagy a legjobb barátnőnket, és üljünk be együtt egy igazi ünnepi vacsorára – akár egy átlagos hétköznap este. Kényeztessük magunkat és a lelkünket, mert igenis megérdemeljük.

Azok a bizonyos ötvenes évek: amennyiben ebben a korszakban szembesülünk az újrakezdés lehetőségeivel, több izgalmas kaland vár ránk, mint gondolnánk. A gyerekek a legtöbb esetben már kirepültek, így csak magunkra koncentrálhatunk. Éljük meg felszabadultan ezt a helyzetet és ezt a kort, vásároljunk ünnepi borokat. Ehhez az alkalomhoz bármelyik 1014-es vagy Fríz kollekciós borunk tökéletes választás lehet, csakúgy, mint a még ünnepibb habzók, a Zsizsi Frizzante. Készítsünk ínycsiklandó sajt- és sonkatálakat magunknak, és teljes lelkesedéssel vágjunk bele életünk új szakaszába.