A tegnapi bor hűtőben tárolva ma még biztosan fogyasztható, de mi a helyzet pár nap, vagy közel egy hét után? Vegyük sorra, ez mitől függ, és azt is, milyen eszközökkel nyújthatsz a felnyitott bor szavatosságán. 

Ha hét közepén találsz egy hétvégéről maradt, felbontott palackot a hűtőben, benned is felmerülhet a kérdés: vajon ez a bor még jó? Röviden összefoglaljuk, melyik bor meddig fogyasztható, és azt is, milyen módszerek vannak arra, hogy tovább megőrizze frissességét, minőségét.

Melyik bor meddig jó felbontás után?

Ez sok mindentől függ, például a bor típusától, jellegétől, az évszaktól, a körülményektől, a hűtöttségtől, és még sokáig sorolhatnánk azokat az apró tényezőket, amelyek szerepet játszanak ebben. De nagy általánosságban a következőket lehet elmondani a borok fogyaszthatóságáról.

Bortípusok és eltarthatóságuk

  • Pezsgő, habzóbor, prosecco:1-2 napig
  • Könnyű fehérborok, rozék: pár napig
  • Hordós érlelésű, testesebb fehérborok: akár egy hétig vagy tovább is fogyasztható
  • Vörösborok: technológia függvényében változó, a Dubicz vörösborai például reduktívan erjednek, hordóban érlelve, így 5-7 napig vagy tovább is elállhatnak.

Így hosszabbítsd meg a kedvenc borod eltarthatóságát

Persze, nem mindenki tud (illetve akar) 1-2 napon belül meginni egy egész üveg bort, főleg, ha minőségi, drága termékről van szó, amiből többször keveset kortyolgatna inkább. A jó hír, hogy ma már több olyan borászati eszközt is lehet kapni, amelyekkel kitolható a felbontott bor szavatossági ideje, és akár 10 napig is zamatos maradhat a palack tartalma.

Az egyik ilyen eszköz a vákuumpumpa borzár és a vákuumdugó, amelyeket akár szettben is be tudsz szerezni, és amelyekkel egy mozdulattal légmentesen lezárhatod a kedvenc borodat, hogy még tovább élvezhesd zamatát és frissességét.

Modern technológiával a 2 hétig tartó frissességért

Bár a borokat sokan az elegáns üvegpalackokkal azonosítjuk, érdemes megbarátkozni a bag-in-box technológiával is. Ez nemcsak masszív csomagolást és nagyobb kiszerelést jelent kedvenc Dubicz-boraid esetén, hanem, mivel a bort magában tartó speciális fejlesztésű zacskóba nem jut be levegő, akár két hétig vagy még tovább tartó frissességet is. Így az utolsó korty éppen olyan finom és élvezetes lesz, mint az első!

Ha mégis kétségeid lennének, hogy megromlott a kedvenc borod, itt tudod csekkolni a jeleket. Ha pedig még iható, csak rajtad áll, hogyan használod fel a maradékot – kortyolsz vagy főzöl vele?