Az évszázados tölgyekből készült hordók, azaz barrique-hordók egészen különleges ízvilággal egészítik ki a legjobb minőségű borokat az érlelés vagy erjesztésborérlelési metódus során.

Sokszor hallunk róla, de vajon hogy készül a barrique bor? Több összetevője is van. Egyik alapja, hogy a kádármesterek a hordókészítéshordógyártás során egy kicsit tovább hagyják a fát tűzönégetik a fát, így a fa lignin és hemicellulóz anyagai átalakulnak. Az ezzel a metódussal érlelt borokra ezért jellemző a pörköltebb ízvilág. Ezektől – az égetés-pörköléstől, valamint a borérlelési metódustól) lesz a bor: barrique bor . A magyar tölgyfákra területtől és kortól függően az édesebb, vaníliás, karamelles ízek és illatok a jellemzőek, így tökéletesek arra, hogy fehérboroknak szánt barrique-hordók készüljenek belőlük.

Vörös recept fehér boron

Világszerte nagy (és egyre nagyobb) a kereslet barrique borokra, ennek oka a különleges eljárás. A Barrique hordók 150-200 éves tölgyekből készülnek, ennek a fának a sajátossága, hogy lyukacsos szerkezetű, így engedi lélegezni a bort, de nem olyan arányban, hogy az a minőség rovására menjen – a bor fejlődésében a lassú oxidációs folyamat elengedhetetlen. Ám mielőtt bor kerül a hordóba, azt megpörkölik, méghozzá alaposabban, mint egyébként a többi fahordót.

A barrique szó egyébként eredetileg Franciaországban elterjedt, meghatározott űrtartalmú, 225 literes fahordót jelent (ma az EU-s szabályozás szerint 350 liternél nem nagyobb térfogatú új tölgyfahordókban érlelt borokat nevezzük így). Mivel a hordó viszonylag kicsi ezért a bor jóval nagyobb felületen érintkezik a hordó belső felületével, így hatékonyabban oldja ki a fából az ízeket, illatokat. Ráadásul a franciák receptje alapján a hordókat egy hideg vizes öblítés után azonnal megtöltik, hogy a bor az érlelése és készítése során minél nagyobb arányban vegye át a zamatokat.

Mivel ez az eljárás kedvez a testesebb boroknak, a franciák jellemzően vörösborokkal kísérleteztek négyszáz éve, amikor kifejlesztették a barrique metódust – vörösbor esetén az érlelés akár 2 évig is tarthat. Kialakultak költséghatékonyabb eljárások is hasonló végeredmény elérésére. A tölgyfa chipsek, kockák alkalmazása egy ilyen alternatíva a hordókkal szemben, de nem helyettesíthetik az igazi hordós érlelést.

Ma már a világ minden pontján elterjedtek a barrique borok, felettébb nagy a kereslet rájuk. A különböző országok természeti adottságainak megfelelően eltérő végeredményt tudnak elérni. A francia tölgyek jellemzően vaníliás aromájúak, míg az amerikai tölgynek kókuszosak, szlovén szomszédaink barrique borai neutrális aromájúak.

A hordó tulajdonságaira nagy hatást gyakorol a tölgyfafajta mellett az erdő is, ahonnan származik. Ezen két tényező szabja meg ugyanis, hogy milyen gyorsan és milyen nagyra növekszik a fa, ezáltal apróbbak, vagy inkább nagyobb lesz a szemcsemérete. A sűrűn elhelyezkedő, apró szemcséjű fa kevésbé ereszti át az oxigént. A hazai tölgyek sajátossága, hogy lassabban, kevésbé intenzíven adják át könnyedebb aromáikat, így nem csak a testesebb vörös, de könnyedebb fehérboroknak is kedveznek. A legjobbat tehát a bornak a minél kötöttebb hordószerkezet tesz, Magyarországon ebben a zempléni tölgy a legjobb.

A kis, szivaralakú hordókat két, legfeljebb három alkalommal lehet használni, mielőtt elveszítik ízformáló erejüket. Eddig is lehet őket barrique hordónak nevezni. Minél többször van benne ugyanis bor, annál kevésbé fog aztán érződni a jellegzetes füstös, csokoládés vagy akár kávés aroma. Illetve ezeket a kellemes ízeket kevésbé kellemesek váltják fel. Minél régebbi, minél használtabb a  hordó, annál inkább jellemző lehet később a borra a fanyar, fűrészporos íz.

A költséges eljárás, a hosszú érlelési folyamat és a magas minőségű bor miatt a barrique termékek valamivel drágábbak, de ennek megfelelően egy jóval összetettebb, különlegesebb élményt is adnak a borkedvelőknek.

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néhány borát fogyasztva is megkóstolhatod ezt a különlegesség ízélményt. Borászatunk 3 féle barrique hordóval dolgozik: amerikaival, franciával és magyarral. Szerettük volna ugyanis megtapasztalni, hogy melyik hordó milyen ízt kölcsönöz a borunknak. Jelenleg a Chardonnay van hordóban, ami már nem első töltésű, illetve a  Friz Olaszrizling Barrique 2016 nevű bor, amely viszont első töltésű. Ez a borunk érett, szalmasárga, illatában finom fahordós tónusú. Érezhetően szépen érett alapanyag, mely méltó a fahordós érlelésre. A sav és a test elegáns egyensúlyban van a néhány hónapos újhordós érlelésnek köszönhetően.