Borkóstolás közben megérezni egy virág illatát, felismerni benne egy gyümölcs zamatát és némi fűszert nem csupán izgalmas, de nagyon érdekes is lehet. Hogy mitől érezhetjük pont azokat az ízeket, illatokat amiket érzünk, az nagyban függ a borban lévő szőlő termőhelyétől és annak természeti környezetétől. 

A Föld napján - amit bolygónk védelmére és az erre való figyelem felhívására április 22-én  ünnepelnek világszerte - nagyon fontosnak tartjuk kiemelni mindemellett azt is, hogy a borászatban is mekkora jelentőséggel bír adott terület éghajlata és az azt befolyásoló környezeti tényezők. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Mátrai Borvidék változatos természeti adottságai miatt különféle ízletes szőlőfajtákkal készíthetjük borainkat. 

Adott borvidék borainak jellegzetes, azokra kifejezetten jellemző ízvilágát számos tényező mellett a terület éghajlata, talaja, az egyes ültetvények mikroklímája, valamint az oda telepített szőlőfajták határozzák meg. Természetesen nem szabad megfeledkezni a borok készítésekor alkalmazott borászati eljárásokról sem, melyek minden esetben egyedivé varázsolják a palackokba kerülő borok ízvilágát.

A Mátrai Borvidék rendkívül sokszínű, a Kárpátok és a Mátra hegyvonulatai védik a domboldalakat a zord időjárástól és az északi széltől, a szőlőterületek többsége az erdők között húzódik meg. A hegység déli lejtőin a mérsékelten kontinentális klíma miatti sok napsütés érleli a bogyókat. A régi tűzhányók talaja pedig táplálja a szőlőket, ami alapvetően meghatározza egy-egy bor ízét; friss, virágos és gyümölcsös illatúak, megfelelő és élénk savtartalmúak, melyekre elsősorban a citrusos, intenzív gyümölcsös és fűszeres ízvilág jellemző. A reduktív eljárással készült borok kifejezetten képesek közvetíteni a termőhelyek adottságait; a Mátrai Borvidék területe elsősorban fehér borokat termel, legfontosabb szőlőfajtái többek között az irsai olivér, olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és a chardonnay, azonban kiváló adottságainak köszönhetően üde gyöngyöző borokkal, zamatos rosékkal, gyümölcsös vörösborokkal és akár kimondottan érett aromákkal rendelkező komoly, testes, komplexebb fehér- és vörösborokkal is találkozhatunk a vulkanikus talajnak köszönhetően. A mész-, valamint a lösztartalom eredményezi nemcsak a fehér, de a mátrai vörösborok kissé ásványos ízvilágát is.

A borokat elsődlegesen meghatározó íz- és illatjegyek, vagyis az aromák az alábbiak szerint csoportosíthatók:

 • gyümölcs
 • virág
 • növény
 • fűszer
 • minerális
 • animális
 • vegyszer-gyógyszer
 • olajos mag
 • fa
 • pörkölési aromák

Nagyon sok tényezőtől függ, hogy a fenti listából melyeket érezhetjük adott borban; befolyásolhatja ezeket a szőlő fajtája, a termőhely, az évjárati adottságok (pl. napsütéses órák száma vagy csapadék mennyiség), a borászati technológia, mint például az érlelés módja és időtartama is - ezek együttesen jelzik a bor karakterét. 

A fenti aromák természetesen a borkészítés folyamatában szereplő helyük alapján is csoportosíthatók:

 • elsődleges, primer aromák: azok az illatok és ízek, amelyek a szőlőből származnak (már a szőlőszemben is jelen voltak)
 • másodlagos, szekunder aromák: a bor erjedése során keletkeznek - többek között az élesztőgombák, a savak, és az alkohol jelenléte alakítja őket 
 • harmadlagos, tercier aromák: a bor érési folyamata során keletkeznek a hordóban, majd később a palackban; rendkívül összetett aromavilágot eredményeznek, melyek akár szinte teljesen megváltoztathatják az elsődleges és másodlagos aromákat is - megjelennek az aszalt gyümölcsös, étcsokoládés, vaníliás, gombás, bőrös aromák, illetve a hordós érlelés miatti különlegesebb, karakteres ízek is

2021-ben kevesebb csapadék volt, mint az azt megelőző években, ezért mi is koncentráltabb, különlegesebb ízekre és savakra számítottunk. Kifejezetten vártuk Sárhegy csúcsborainkat, hiszen az eddig is kiemelkedő minőségű, dűlőszelektált tételek még ízletesebbnek ígérkeznek. 

A sokszínű Mátrai Borvidék általunk készített kiváló borait megtalálod webshopunkban! Ha nem vagy biztos benne, mi alapján válogasd össze a borokat, figyelj a fentiekre; az aromákra, a szőlőfajtákra, a jellegzetes ízekre vagy válassz az általunk megalkotott hatos csomagok közül - a fűszeres, a csicsergő, a szerelem, a friss vagy a tavaszi csomagunk biztosan nem fog csalódást okozni. 😉