Azt mondják, hogy amiből lekvárt lehet készíteni, abból alkoholt is, de mi most mégis az ellentétes irányra hozunk példát, vagyis borból javaslunk ízletes lekvárt készíteni! Isteni lesz, ezt már most megígérhetjük!

A borlekvár készítésének lépései nagyban hasonlítanak a hagyományos lekvárkészítéshez, így a nagymamáktól, édesanyáktól tanult szokásainkat sem kell nagyon megváltoztatnunk, csupán vigyünk a folyamatba egy kis csavart.: alapanyagként használjunk bort! Az általunk javasolt bor a Mátra sorozat 2017-es Muscat Ottonel-je, amely illatában szőlővirágot és tearózsát idéző, ízében egzotikus gyümölcsöket és illatos virágok sokaságát felelevenítő, kiváló Dubicz bor.

Hozzávalók

Eszközök

 • Lábas
 • Citromnyomó
 • Éles kiskés
 • Kisebb merőkanál
 • Kicsi befőttesüvegek
 • Celofán

Elkészítés

 1. Kifacsarjuk a citromot.
 2. Felforraljuk a bort, hozzátesszük a citromlevet, a cukrot és – folyamatos kevergetés közben – a dzsemfixet.
 3. A vaníliadarabka oldalát az éles kiskéssel felhasítjuk, széthajtjuk mint egy kis könyvlapot, és bedobjuk a lébe.
 4. 10 percig kis lángon bugyogtatjuk, kavargatjuk (vigyázat, szeretne majd kifutni!).
 5. Kihalásszuk a vaníliát, a levet az üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk. Ha kihűlt, rögtön mehet a spájzba. Az állagától nem kell megijedni: másnapra szépen megdermed. Ha a kamránk nem elég hideg, hűtőbe vele, mert meleg helyen folyós maradhat.

Milyen ételekhez ajánljuk?

Sültekhez, sajtokhoz kínálhatjuk, de brióssal, croissant-nal vagy kaláccsal is kiváló, szezontól függetlenül elkészíthető. Bolondíthatjuk a vanília mellett fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, gyömbérrel, reszelt citromhéjjal, sőt akár levendulával.

Elkészítési idő: 10-15 perc

 

Képek forrása: pinterest.com