Ahogy a téli szürkeséget felváltja a színes, illatos tavasz, az bizony a borászatokban is fontos feladatokkal jár – jöjjön most öt dolog ezek közül.

Bár mi, borászok a téli időszakban sem unatkozunk, az első tavaszi napsugarakkal eljön végre annak az ideje, hogy a szőlőben is dolgozhassunk. Persze, előfordul, hogy még mindig a négy fal közé szorít minket az időjárás, de ezeket a napokat is igyekszünk aktívan kihasználni, és haladni tavaszi teendőinkkel. Ezen túl, amit még imádunk, hogy végre megint többet találkozunk veletek! De most lássuk végre, mi minden történik a borászatokban tavasszal, mit csinálunk ilyenkor mi, borászok?

5 fontos feladat: mit csinál a borász tavasszal?

1. Metszés: úgy tartják, hogy a borászok számára a telet és a tavaszt a metszés köti össze, de - időjárás függvényében - nem ritka, hogy ez márciusra tolódik inkább.

Mikor és miért kell metszeni a szőlőt?

A szőlő „könnyezése” az első jele, hogy ideje megejteni a metszést. A téli, nyugalmi időszak után ezek a kis vízcseppek jelzik, hogy a tőkékben beindult a nedvkeringés, és a növények a vegetációs szakaszba léptek. És hogy miért kell metszeni? Mert ha ez elmaradna, a szőlőn csak 2-3 rügy hajtana intenzíven, és a szőlővesszőknek csak a fenti részén lenne a termés, így a súly is. A metszéssel viszont a lombfelület és a termés egyensúlyát is szépen fenntarthatjuk.

2. Benti munkák: ha hűvösebbre vagy esősre vált az idő, behúzódunk a pincébe vagy az irodába. Szerencsére tennivaló ott is akad bőven: megrendeléseket állítunk össze, címkézünk, csomagolunk. Vagy újra belekóstolunk kedvenc Dubicz borainkba, hátha eszünkbe jut valami új, kreatív gondolat, amit marketing tevékenységünk során, például a közösségi oldalakon fel tudunk használni.

3. Fejlesztések: aki télen nem mérte fel, mit kell beszerezni vagy fejleszteni a borászatban, annak tavasszal még van erre lehetősége. Így a szüreten már az újdonságokkal végzett munka gyümölcsét élvezheti.

4. Természetjárás indul: a szebb idő és a hosszabb, melegebb nappalok a szabadba csábítanak mindnyájunkat. Ez pedig szerencsére azzal jár, hogy egyre többen látogattok el kedvenc kirándulóhelyeitekre, vagy újabbakat fedeztek fel, közben pedig útba ejtetek néhány borászatot is. Tavasszal nálunk, a Dubicz Borászatban is mindig beindul a forgalom, többen jelentkeztek különleges borkóstolóinkra is. Reméljük, idén is sokan kerekedtek fel és látogattok el hozzánk!

5. Borcsomagok: sok borászat állít össze nőnapi, húsvéti, pünkösdi vagy úgy általában tavaszi borcsomagot, amelyekkel még csodásabbak lehetnek az első napsugarak. Akár hétköznapra, akár ünnepnapra tökéletes választás lehet a mi tavaszi borcsomagunk is, amelyben hat különböző bort találsz, különböző hangulatokhoz. Neked melyik lesz a kedvenced?