Ezt a franciásan vonzó kifejezést Te is hallottad már, és minimum a filmekből biztos ismered, de vajon mennyit tudsz valójában a sommelier-ről? Segítünk összefoglalni a legfontosabb infókat.

Ha azt mondjuk, képzelj el egy sommeliert, szinte biztos, hogy te is egy idősebb urat látsz magad előtt, aki mesteri ügyességgel pörgeti a poharában a bort. Közben pedig olyan kifejezéseket sorol, amelyeket még sosem hallottál. Ez a csodaszép hivatás viszont jóval több ennél – lássuk kicsit részletesebben, mit kell tudni a sommelier-ről.

5 kérdés, 5 válasz: ki is valójában a sommelier és mit csinál?

1. Mit jelent a sommelier magyarul?
Ha magyar kifejezéssel szeretnéd helyettesíteni, mondhatsz borszakértőt is. Bár tény, hogy a sommelier dallamosabb, szebben csengő kifejezés, amiben rejlik egy csipetnyi elegancia, némi meglepetés és gasztrovarázs is.

2. Mit csinál pontosan a sommelier?
Segít a borok, illetve néha más alkoholos italok kiválasztásában, ételekhez párosításában, és abban is, hogy egy-egy bort tényleg úgy szolgáljanak fel, ahogy azt kell.

3. Mihez kell értenie?
Nem elég, ha szépen tudja pörgetni a poharában a bort, és közben hangzatos szavakat sorol róla. A sommeliernek egyszerre kell otthon lennie a vendéglátás, a gasztronómia és természetesen a borászat, illetve a borok világában. Csak így tudja a megfelelő borokat ajánlani, illetve ételpárosításokban javasolni.

4. Hol dolgozik a sommelier?
Találkozhatsz vele a széles és minőségi borkínálattal rendelkező helyeken, például színvonalas éttermekben, nagyobb pincészetekben. De akár egy hangulatos borkóstolót vagy borvacsorát is teljessé tehet egy sommelier munkája.

5. Miért jó megfogadni egy sommelier tanácsát?
Ha egy borvacsorán a sommelier tanácsát követve rendelsz bort az étel mellé, az illatok és ízek páratlan harmóniáját érezheted. Egy borkóstoló pedig még nagyobb élménnyé válhat a segítségével, hiszen a borok teljes életciklusát ismeri. Így tudni fogja például, hogy melyik bor fogyasztása hány fokon ideális. De azt is, mikor kell kinyitni a palackot és hogyan szervírozza az italt, hogy adott bor a lehető legkellemesebb élmény lehessen számodra.