Már korábban megismerkedhettünk a buborékos italok típusaival, és azon belül is a pezsgők világával. Néhány, a pezsgőkhöz kapcsolódó, gyakrabban hallható kifejezést azonban érdemes részletesebben kibontani, hiszen adott esetben nagyon fontos információkat kaphatunk általuk. Következzen tehát egy kis pezsgőszótár.

Blanc de blancs

Kizárólag fehér szőlőfajtákból készülő pezsgővel kapcsolatban találkozhatunk ezzel a megnevezéssel (a kifejezés jelentése arra utal, hogy fehér szőlőfajtából fehér bor, illetve pezsgő készül). Amennyiben kifejezetten a francia Champagne-ról van szó, akkor ez a fajta kizárólag Chardonnay lehet.

Blanc de noirs

Itt minden esetben kékszőlőfajta az alapanyag, szintén fehérborként/pezsgőként elkészítve. Champagne esetében két kékszőlőfajta jöhet szóba: a Pinot Noir és a Pinot Meunier.

Brut

A pezsgők cukortartalmára és stílusára utal a gramm/literben megadott cukortartalom. Ez alapján 7 kategóriára oszthatók a pezsgők, és ennek egyik, talán a legnépszerűbb kategóriája a brut kategória. A cukortartalom ebben az esetben 6-12 g/l között lehet.

Degorzsálás

A palackos érlelés során a pezsgőben – pontosabban a palack nyakában – leülepedő seprő eltávolítását nevezzük degorzsálásnak. A folyamat során a palack nyakát – és ezzel együtt az ott tartózkodó seprőt – lefagyasztják, majd a koronazárat eltávolítva ez a jégdugó kirepül a palackból, és ezzel megtörténik a pezsgő seprőtelenítése.

Dosage

A pezsgők cukortartalmát jelenti, és gramm/literben meghatározott a mennyisége. A dosage mértéke tehát meghatározza a pezsgő édességi fokát, és ezzel együtt stílusát is.

Expedíciós likőr

Amikor a pezsgőt degorzsálják (lásd fent), a palackból a nagy nyomás következtében óhatatlanul távozik valamennyi pezsgő is. Ezt a mennyiséget visszapótolják, méghozzá az ún. expedíciós likőrrel, amely koncentrált mustból vagy borból, illetve cukorból áll. Tehát ezzel a likőrrel állítják be a pezsgő édességi fokát, ez határozza meg, hogy hány gramm/liter a pezsgőben a dosage (lásd fent).

Millésime

Vagy más néven Vintage. Évjáratos pezsgőt jelent, vagyis az adott pezsgőben csak a feltüntetett évjárat alapbora(i) szerepel(nek). Ellentéte a Non-Vintage (rövidítve NV), vagyis a nem évjáratos pezsgő. Ez esetben az adott évjárat alapboraihoz korábbi évjáratok alapborait is házasítják. Évjáratos pezsgők esetében általában a palackos érlelés ideje hosszabb, mint a nem évjáratos pezsgők esetében.

Sabrage

Más néven szablyázás, tehát a pezsgőspalack nyakának karddal való leütése. Bár egyszerűnek tűnik a „mutatvány”, nagyon fontos a megfelelő technika elsajátítása. Kívülről ugyan teljesen úgy látszik, hogy ilyenkor a dugó repül ki a palackból, valójában az üvegpalack nyakának felső része válik le a palackról a benne lévő dugóval együtt. Mivel a nagy nyomás miatt ez a levált üvegdarab messzire elrepülhet, és a kezünkben maradó üvegpalack nyakának pereme is rendkívül éles felületű, különösen óvatosan kell eljárni sabrage-olás közben.

Arról nem is beszélve, hogy csak megfelelően előkészített – lehűtött – palackkal, a megfelelő pontot eltalálva, tehát a helyes technika ismeretében szabad kivitelezni. A kardnak pedig semmiképpen nem szabad élesnek lennie, hiszen nem levágjuk, hanem leütjük ilyenkor a palack nyakát ott, ahol a gyártás során összeillesztik. Inkább ne próbáljuk ki otthon, vagy kérjük szablyázásban járatos szakember segítségét, ha el szeretnénk sajátítani a technikát.

Zero dosage

A legszárazabb pezsgőstílus a Zero dosage, vagy más néven Brut nature. Ebben az esetben nem adnak cukrot az expedíciós likőrhöz, így a pezsgő teljesen száraz marad. Maximum csak 3 g/l cukortartalom engedélyezett ebben a kategóriában.