Kínai, indiai, japán, thai, indonéz ételek – Akár otthon is!

Szerencsére ma már egyáltalán nem lehetetlen beszerezni a nemzetközi konyha speciális alapanyagait, így akár otthon, mi magunk is bátran belevághatunk egy-egy távol-keleti étel elkészítésébe. Nem kell ettől félni, mert ha minden alapanyagot és fűszert sikerül beszereznünk, az elkészítésük túlnyomórészt egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes. Nézzünk néhány példát, milyen bort válasszunk a főzéshez, no meg persze a távol-keleti ételekhez.

A kínai ételek és borpárjaik

A kínai ételekhez elengedhetetlen néhány speciális szósz (például szója-, hal- vagy osztrigaszósz), szezámolaj, keményítő, és néhány jellegzetes fűszer (például gyömbér, koriander, kínai ötfűszer), valamint zöldség (bambuszrügy, babcsíra stb.) beszerzése, és persze egy wok is sokat segít majd a főzés során. A kínai ételek nagyon változatosak, így a hozzájuk párosítható borok is. A könnyedebb, de fűszeres ételek ­­– mint például a pirított zöldséges tészta vagy a pirított hús (csirke, vagy sertés) ­– hozzá pirított zöldségekkel, és egy kis szójaszósszal, teljes barátságban állnak a könnyed, picit illatosabb borokkal, mint például borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás tételeit tartalmazó 1014 sorozatunk szőlővirágot és tearózsát idéző, pici maradékcukorral és finom savakkal játszó 1014 Muscat Ottonel bora. A kínai ételek gyakran készülnek édes-savanyú szószokkal, ehhez már a teltebb, dúsabb, kicsit „édeskés” aromaprofilú fehérborok közül válasszunk. Ha pedig kacsával készül az ételünk, a kicsit könnyedebb, közepesen testes vörösborok a nyerők.

Az indiai ételek és borpárjaik

Az indiai konyha igazi „parfüméria”, hiszen nagyon dús, egzotikus, rendkívül aromás fűszerekkel dolgozik. Az ételeik egy része ráadásul abszolút beleillik a vegetáriánus vagy akár a vegán étrendbe is, hiszen vallási okokból az indiaiak jó része nem fogyaszt(hat) húst. Az aromás fűszerek, például a curry, a gyömbér, a koriander és az illatos fűszerkeverékek – mint például a garam masala vagy a tandoori masala – mind-mind nagyon „kedvelik” a szintén hasonlóan parfümös, aromás borokat. Jöhetnek tehát az elsődleges, vagyis primer aromákat tartalmazó borok, mint például a különlegesen karakteres, prémium 1014 Irsai Olivér borunk, vagy ha még egy kis csípős karakter is szerepel az ételben – ami indiai ételeknél egyáltalán nem ritka –, a maradékcukorral is rendelkező Muscat Ottonel borunk. Utóbbi a friss, illatos borokat tartalmazó Mátra sorozatunk tagja, és maradékcukor-tartalma remekül illik a csípős ízvilághoz. Ugyanakkor egy tandoori csirke pikánsabb és mélyebb tónusú fűszerességéhez már bátran választhatunk például akár már egy prémium rosét is, mint amilyen 1014 sorozatunk 1014 Cabernet Sauvignon Rosé-ja.

A japán ételek és bor párjaik

A japán konyha talán a legkifinomultabb a távol-keleti konyhák világában, hiszen a rendkívül friss alapanyagokra és azok természetes ízének megőrzésére épít. Gyakran emiatt nyersek az ételek, vagy épp hogy csak egy minimális hőkezelést kapnak, és erőteljes fűszereket sem használnak. A legismertebb japán fogás talán a sushi és a sashimi, amelyhez wasabi és szójaszósz társul. Élénk savú, könnyű fehérborokat válasszunk mindenképpen ezekhez a fogásokhoz, mint amilyen például Mátra sorozatunk Olaszrizlingje. A másik ismert japán étel a tempura, amely különböző zöldségek vagy halak, rákok tempura-masszába mártása, majd hirtelen, bő olajban történő kisütése után fogyasztható, némi szójaszósz társaságában. Érdemes a tempurához is aromásabb, de könnyed, friss fehérbort választani, mint amilyen például Mátra sorozatunk gördülékeny, jó ivású Sauvignon Blanc-ja.

Thai és indonéz ételek és borpárjaik

Az indonéz és a thai konyha mutat némi hasonlóságot, és ízeikben már gyakran megjelenik például a kókusztej, a zöldcitrom, a chili, vagy a különböző friss zöldfűszerek, köztük a citromfű. Az indonézek talán legismertebb étele a nasi goreng, vagyis az a pirított rizs, amihez sok zöldséget, fűszereket, tofut, tojást és garnélarákot vagy csirkét pirítanak. Akár rosé borokat, vagy karakteresebb fehérborokat is párosíthatunk hozzá, tehát akár Mátra sorozatunk Kékfrankos Roséját vagy prémium kategóriás 1014 Szürkebarátunkat.