Könnyed tésztasaláta könnyed borokkal

A tésztasalátát nagyon könnyű elkészíteni, és még egy hatalmas előnye van, szinte bármit beletehetünk, ami esetleg megmaradt a hűtőnkben – beleértve akár magát a megmaradt főtt tésztát is. Mehet bele bármilyen zöldség, de akár húsféle (kolbász, szalámi vagy sült csirke, esetleg hal), illetve főtt tojás vagy különböző sajtok is. A saláta öntete is ripsz-ropsz elkészül, elegendő hozzá egy kis olívaolaj, bor- vagy más ecet, fűszerek, de gazdagíthatjuk akár joghurttal, tejföllel vagy kefirrel is. Érdemes egyből jó nagy adagot készíteni belőle, hiszen ha hűtőbe tesszük, fantasztikusan összeérnek az ízek – már ha marad belőle. A langyos vagy hideg tésztasalátákhoz leginkább lendületesebb, könnyedebb fehérborokat válasszunk. Mátra sorozatunk friss, gyümölcsös fehérborai közül mi egy élénk savú, jó egyensúlyú Olaszrizlinget párosítanánk hozzá.

A paradicsomos pasták és a pizza

Amikor tésztaételekről beszélünk, nagy valószínűséggel mindenkinek leginkább a „klasszikus” olasz pasták ugranak be, legyen az a bolognai spagetti, a milánói makaróni, a lasagne vagy a pizzák. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikük paradicsomos „alappal” készül, így ezekhez az ételekhez a könnyedebb, fűszeresebb száraz vörösborok, vagy a tartalmasabb rosék közül válasszunk. Előbbi kategóriából a mi jelöltünk a karakteres, de könnyed Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-nk, a tartalmasabb rosék közül pedig prémium kategóriás rosénkat ajánlunk, vagyis borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás tételeit tartalmazó 1014 sorozatunk 1014 Cabernet Sauvignon  Rosé-ját.

Bátran választhatjuk utóbbi tételt akár hagyományos, magyaros ételünk, a krumplistészta – más nevén a grenadírmars – mellé is, hiszen fűszerpaprikával készül, amely szintén kedveli a tartalmasabb rosékat.

Tejszínes, sajtos pasták – Kerekebb fehérborok

Amikor nem paradicsomos a tészta, hanem inkább krémesebb, tejszínes és/vagy sajtos szószokkal készül, érdemes a kicsit kerekebb, krémesebb fehérborok között keresgélni. Egy klasszikus Spagetti carbonara, vagy akár egy tejszínes, parmezán sajtos tagliatelle mellé bátran párosítható például 1014 Chardonnay prémium borunk, mely borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borai közé tartozik.

Csak frissen, zsengén – Spárga és tenger gyümölcsei

Amikor semmilyen szószt nem használunk a tésztához, csak nagyon friss alapanyagokat, zöldfűszereket, fokhagymát, némi olívaolajat és citromot, a legjobb választás egy igazán lendületes és friss bort a pohárba tölteni. Ha szép idő van, jól esik akár a kertben, akár az erkélyen, vagy a teraszon egy ilyen könnyed ebédet vagy vacsorát elfogyasztani, természetesen a megfelelő hőmérsékletre hűtött lendületes bor kíséretében. Próbáljunk ki egy frissen vágott petrezselyemmel, fokhagymával és citrommal frissített, tenger gyümölcseivel készülő pastát, vagy az éppen amúgy is szezonális spárgát, amelyhez csak egy kis olvasztott vajra, nagy szemű sóra van szükség – no meg persze a tésztára –, a tetejére pedig „ültethetünk” egy finom, krémesen folyós buggyantott tojást. Ropogós savú és finom aromavilágú bort ajánlunk ezekhez az ételekhez, így például a Sauvignon Blanc fajta borait. Ilyen a friss, könnyed, ízben egyensúlyos, közepes testű, gördülékeny, jó ivású Dubicz Sauvignon Blanc, vagy a prémium kategóriás, hangsúlyos fajtajelleggel, határozott savakkal és szelíd bájjal fűszerezett 1014 Sauvignon Blanc tétel.